Laden...

6 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodsteken Tilburgse vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodsteken Tilburgse vrouw
Breda, 14 juli 2023

Breda – Vorig jaar kwam er abrupt een einde aan het leven van een Tilburgse vrouw toen zij in het bed van haar zoontje met 38 messteken om het leven werd gebracht. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vandaag 6 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de man die hiervoor verantwoordelijk is. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van in totaal € 126.200,--.

De Tilburgse vrouw nam verdachte in februari 2022 in huis. Hij kon nergens anders terecht en de vrouw probeerde passende hulpverlening voor hem te krijgen. De verdachte had in het verleden een psychose gehad. Hij wist dat het risico op een psychose werd vergroot door cannabisgebruik. Desondanks ging de man, na zijn intrek bij het slachtoffer, weer blowen. Op 18 oktober 2022 kwam hij weer in een psychotische toestand terecht, pakte een mes uit de keuken en stak de vrouw dood.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens de rechtbank was de verdachte tijdens het ombrengen van het slachtoffer verminderd toerekeningsvatbaar, maar niet volledig ontoerekeningsvatbaar. De man had verschillende stoornissen en op de bewuste dag had hij een psychose. De rechtbank vindt deze psychose echter mede aan hemzelf te wijten. De verdachte was immers weer begonnen met blowen, terwijl hij wist dat dit het risico op een psychose vergrootte. 

Tbs met dwangverpleging

De opgelegde straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. Deskundigen adviseerden tbs met voorwaarden op te leggen, omdat de verdachte besef heeft van zijn ziekte. Daardoor is de verwachting dat de behandeling niet onder dwang hoeft plaats te vinden. Volgens de rechtbank is tbs met dwangverpleging wel noodzakelijk omdat de verdachte een gevaar voor anderen vormt. 

Uitspraken