Laden...

9 jaar cel voor veroorzaken aanrijding met dodelijke afloop in Tilburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > 9 jaar cel voor veroorzaken aanrijding met dodelijke afloop in Tilburg
Breda, 17 november 2023

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 38-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. De man veroorzaakte met zijn personenauto een ernstige aanrijding op de Ringbaan-Oost in Tilburg. Hij reed twee fietsers aan van wie er 1 overleed en 1 zwaargewond raakte. De rechtbank vindt dat er sprake is van doodslag en een poging tot doodslag. 

De aanrijding vond plaats op 21 december 2022. De verdachte reed rond het middaguur zonder rijbewijs en onder invloed van drugs op de Ringbaan-Oost. De toegestane maximumsnelheid op deze weg is 50 kilometer per uur. De man reed op dat moment met een snelheid tussen de 117 en 145 kilometer per uur. Daarnaast droeg hij geen bril of lenzen, terwijl hij wist dat hij slechte ogen had. Toen hij een verkeerslicht naderde dat al 9 seconden op rood stond, reed hij gewoon door. Een vrouw die op dat moment groen licht had en met haar fiets het kruispunt overstak, werd door hem aangereden. De fietsster raakte zwaargewond. 

Na deze aanrijding raakte de auto van de verdachte in een slip. De auto botste vervolgens tegen een boom, een reclamezuil en tegen de gevel van een woning. Een man die over het fietspad van de Ringbaan-Oost fietste werd daarbij geraakt en kwam bekneld te zitten tussen de auto en de gevel van de woning. Hij overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen. 

De rechtbank noemt het verkeersgedrag van verdachte volstrekt onbegrijpelijk en onverantwoord. In totaal heeft hij vijf ernstige verkeersovertredingen begaan waarmee groot, ingrijpend en onherstelbaar leed is veroorzaakt. Omdat verdachte al eerder ernstige strafbare feiten met zijn auto heeft gepleegd, krijgt de rechtbank de indruk dat verdachte lak heeft aan de verkeersregels en de verkeersveiligheid. Daar heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf in zijn nadeel rekening mee gehouden. 

Naast de gevangenisstraf van 9 jaar die de man moet uitzitten, mag hij aansluitend ook 10 jaar geen motorrijtuig besturen. De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. Daarbovenop komt nog een gevangenisstraf van 3 maanden en een rijontzegging van 6 maanden die in een eerdere zaak als voorwaardelijke straf aan hem zijn opgelegd.

Het vonnis wordt later vandaag gepubliceerd op rechtspraak.nl. 

Uitspraken