Acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doden huisgenoot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doden huisgenoot
Breda, 08 oktober 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, heeft een 23-jarige man veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht bewezen dat de man zijn huisgenoot in Tilburg meerdere malen met een mes heeft gestoken, waarna de huisgenoot is overleden.

Moord of doodslag

Het dossier bevat onvoldoende aanknopingspunten om voorbedachte raad wettig en overtuigend te bewijzen. Daarom spreekt de rechtbank de verdachte vrij van moord. De doodslag acht de rechtbank wel wettig en overtuigend bewezen.

De rechtbank oordeelt dat de man de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed en verdriet heeft aangedaan door het slachtoffer het recht op leven te ontnemen. Daarnaast brengt deze daad gevoelens van angst en onveiligheid met zich mee voor de samenleving in het algemeen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

In het nadeel van de verdachte weegt de rechtbank mee dat het gaat om een zeer ernstig feit waarbij de man zijn huisgenoot zonder enige reden op een gruwelijke manier heeft gedood. In het voordeel van de man is rekening gehouden met zijn jonge leeftijd. Ook weegt de rechtbank mee dat uit onderzoek is gebleken dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie ging uit van moord en eiste tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten