Laden...

Celstraf en maximale rijontzegging voor dodelijk ongeval in Tilburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Celstraf en maximale rijontzegging voor dodelijk ongeval in Tilburg
Breda, 28 februari 2023

Op 30 mei 2022 veroorzaakte een 22-jarige automobilist een zeer ernstig verkeersongeval op de Besterdring in Tilburg waarbij een voetganger om het leven kwam. De rechtbank Zeeland-West-Brabant is van oordeel dat er sprake is van de zwaarste vorm van schuld aan het ongeval: roekeloosheid. De man krijgt hiervoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd.

Dodelijk ongeval

Minutenlang scheurde de verdachte op 30 mei 2022 in een Volkswagen Golf met een veel te hoge snelheid door het centrum van Tilburg. Op de Besterdring verhoogde hij zijn snelheid naar ongeveer 117 kilometer per uur waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. Na een inhaalmanoeuvre is de verdachte op de rijstrook voor het tegemoetkomende verkeer blijven rijden en aan de verkeerde kant van de weg een verkeerseiland gepasseerd. Hij reed daarbij een voetganger aan, die op dat moment met zijn hondje de voetgangersoversteekplaats overstak. Zonder zich om het slachtoffer te bekommeren heeft de verdachte de plaats van het ongeval verlaten en is hij 400 meter verderop een horecazaak ingegaan. De voetganger is direct aan zijn ernstige verwondingen overleden.

Roekeloos rijgedrag

Volgens de rechtbank is sprake van de zwaarste vorm van schuld aan het ongeval, namelijk roekeloosheid. De verdachte heeft meerdere verkeersregels opzettelijk en in ernstige mate geschonden. Hiervan werden door de jonge inzittenden voorafgaand aan het dodelijke ongeval foto’s en video’s op Snapchat gedeeld, waarin het leek te gaan om ‘stoer’ groepsgedrag van jongeren. Ook is er volgens de rechtbank sprake van forse zelfoverschatting van een jonge bestuurder, die tot deze fatale gevolgen heeft geleid.

De verdachte heeft zich volgens de rechtbank niet schuldig gemaakt aan doodslag. Dat wil zeggen dat niet bewezen kan worden dat de verdachte de bedoeling had iemand om het leven te brengen en dat hij ook de kans daarop vooraf niet bewust heeft aanvaard. 

Impact op nabestaanden en omstanders

Door het roekeloze rijgedrag van de jonge bestuurder moet de familie van het slachtoffer hun man, vader en zwager voor altijd missen. Dat de verdachte na het ongeval is doorgereden en het slachtoffer aan zijn lot heeft over gelaten, is voor de nabestaanden extra pijnlijk. Ook op de levens van omstanders, andere weggebruikers en betrokken politiemensen heeft dit ongeval een pijnlijke stempel gedrukt. 

Spijt

De verdachte heeft bekennende verklaringen afgelegd en geen excuses gezocht. Door zijn proceshouding heeft hij verantwoordelijkheid genomen voor zijn roekeloze rijgedrag en de afschuwelijke gevolgen daarvan. Dat hij nog steeds enorm veel spijt heeft, heeft hij tijdens de zitting van 14 februari ook laten zien en horen. Op de rechtbank kwam dit oprecht over.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf

De rechtbank is van oordeel dat niet met een andere straf dan een forse gevangenisstraf kan worden volstaan. De automobilist krijgt een onvoorwaardelijke celstraf van 5 jaar opgelegd. Daarnaast krijgt hij een maximale rijontzegging voor de duur van 5 jaar. Hierbij heeft de rechtbank ook rekening gehouden met eerdere bekeuringen voor onder andere forse snelheidsovertredingen. 

Uitspraken