Laden...

Celstraf wegens ontucht met minderjarige, mishandeling en wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Celstraf wegens ontucht met minderjarige, mishandeling en wapenbezit
Breda, 10 juli 2019

De rechtbank Zeeland-West-Brabant legt een man van 29 uit Sprang-Capelle een gevangenisstraf op van 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Die krijgt hij voor ontucht met een minderjarig meisje, mishandeling van zijn partner en voor verboden wapenbezit. De rechtbank spreekt hem vrij van verkrachting van het meisje, omdat er onvoldoende bewijs is voor dwang. De man is verminderd toerekeningsvatbaar en verslaafd aan drugs, waarvoor hij zich moet laten behandelen.

Ernstig strafbaar feit

Het meisje was destijds 12 jaar en woonde in een instelling in Goirle. Zij is bij de verdachte in de auto gestapt, waarna hij haar mee nam naar Tilburg. Daar pleegde de verdachte in de auto seksuele handelingen met haar. Zeker gelet op de jonge leeftijd van het meisje is dit een ernstig strafbaar feit. Dwang acht de rechtbank echter niet bewezen, omdat daarvoor bewezen moet worden dat de verdachte met opzet tegen de zin van het meisje de seksuele handelingen pleegde. De rechtbank kan niet uitsluiten dat voor de verdachte niet duidelijk is geweest dat het meisje het niet allemaal heeft gewild. Daarbij weegt de rechtbank mee dat het voor de verdachte zeker niet direct zichtbaar was dat het meisje zo jong was, door haar uiterlijk. Daarom acht de rechtbank verkrachting niet bewezen.

Bekijk hier een toelichting over dwang bij verkrachting door rechter Susanne Tempel:

Dwang bij verkrachting toegelicht.

Susanne Tempel geeft toelichting over dwang bij verkrachting en de noodzaak voor rechters om de wet daarbij te volgen.


Schadevergoeding

De man moest ook voorkomen voor mishandeling van zijn partner en voor het bezit van een vuurwapen en van munitie. Die feiten heeft hij bekend. Hij kreeg anderhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, waarna een proeftijd van twee jaar in gaat waarin hij zich moet laten behandelen voor zijn drugsgebruik en zijn persoonlijkheidsstoornis. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van een half jaar. Daarnaast moet hij het meisje 7500 euro smartengeld betalen.

Uitspraken