Laden...

Digitaal bijwonen van politierechterzittingen voor scholieren en studenten ouder dan 12 jaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Digitaal bijwonen van politierechterzittingen voor scholieren en studenten ouder dan 12 jaar
Breda, 19 januari 2022

Met ingang van januari 2022 kunnen scholieren en studenten in klassikaal verband politierechterzittingen van rechtbank Zeeland-West-Brabant digitaal bijwonen. De rechtbank biedt dit aan in samenwerking met ProDemos.

Alternatief voor fysieke groepsbezoeken

Het online bijwonen van een zitting is een alternatief voor de fysieke groepsbezoeken, die sinds de uitbraak van het coronavirus niet meer mogelijk zijn. Bijna 5.000 leerlingen bezochten in 2019 één van de locaties van rechtbank Zeeland-West-Brabant om een zitting bij te wonen. Voor leerlingen een indrukwekkende en leerzame ervaring. Helaas is de ruimte in de zittingszaal op dit moment te beperkt om fysieke groepsbezoeken toe te laten. Via een digitaal platform kunnen leerlingen vanaf 12 jaar straks toch klassikaal en digitaal een politierechterzitting bijwonen.

Wat is een politierechterzitting?

De politierechter behandelt strafzaken waarbij de officier van justitie maximaal 1 jaar gevangenisstraf kan eisen. Deze strafzaken kunnen bijvoorbeeld gaan over een bedreiging, mishandeling, vernieling of diefstal. De politierechter doet in bijna alle gevallen direct na afloop van de behandeling van een zaak mondeling uitspraak. Zo krijgen leerlingen in een korte tijd een goed beeld van het verloop van een rechtszaak. 

Online bijwonen alleen mogelijk bij fysiek onderwijs

Voor het bijwonen van een online zitting gelden voor scholen aangepaste huisregels. Zo moet de zitting onder toezicht van een docent bekeken worden. Er mogen namelijk geen geluids- en beeldopnames worden gemaakt van de zitting. Alleen in een klassikale setting kan de docent toezicht houden op deze huisregel. Het is dus alleen mogelijk om online een zitting bij te wonen als er fysiek onderwijs wordt gegeven.

Interesse?

Docenten kunnen zich via de site van ProDemos inschrijven voor zittingen. Het zittingsrooster met beschikbare data en tijden staat op de site van ProDemos - https://prodemos.nl/programmas/rechtbankbezoek/.

Uitspraken