Elf tot veertien jaar cel voor gewapende overval op juwelier in Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Elf tot veertien jaar cel voor gewapende overval op juwelier in Breda
Breda, 01 mei 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, heeft vandaag vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen uiteenlopend van elf tot veertien jaar, voor een gewapende overval op een juwelier en poging tot doodslag op de politieagenten die hen achtervolgden op hun vlucht. Bovendien moeten zij aan de verschillende benadeelde partijen een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 11.000 euro.

Gewapende overval

Op 30 mei 2014 hebben drie mannen een juwelier aan de Haagdijk in Breda overvallen. Daarbij hebben zij de juwelier en zijn gezin met een vuurwapen bedreigd, in de winkel bijna alles kapot geslagen en een grote hoeveelheid sieraden buitgemaakt. De vierde man is medeplichtig aan dit feit. 

Achtervolging door politie

Na de overval zijn de drie overvallers gevlucht op een scooter, waarna zij verderop in Breda zijn overgestapt in een gereedstaande auto, waar de vierde man op hen wachtte. Tijdens hun vlucht werden zij achtervolgd door politieagenten, waarvan één op een motor. In een poging de agenten hun achtervolging te doen staken, hebben de mannen op deze agenten geschoten. De rechtbank kwalificeert dit als een poging tot doodslag.
Schade aan hun vluchtauto maakte dat de overvallers een ander voertuig nodig hadden om verder te kunnen vluchten. Met geweld hebben zij de auto meegenomen van een toevallige passant, waarna zij hun weg vervolgden. Uit de auto gooiden zij diverse objecten om de agent op de motor af te schrikken, waarbij zij het risico namen dat hij zou vallen en overlijden. Bij een wegblokkade door de politie werden de overvallers uiteindelijk tot stilstand gedwongen en hebben zij zich overgegeven.

Oordeel rechtbank

De overvallers hebben met veel geweld een overval gepleegd waarna zij op hun vlucht ook nog eens agenten hebben beschoten en een man met geweld zijn auto hebben ontnomen. Dit alles gebeurde op klaarlichte dag en op de openbare weg. De gedragingen van de mannen moet voor alle slachtoffers een bijzonder traumatische ervaring zijn geweest. Tot op de dag van vandaag hebben de verdachten er het zwijgen toe gedaan en geen spijt betuigd aan de slachtoffers. Tijdens de behandeling ter zitting hebben zij om de feiten zitten lachen.
 
Voor één verdachte vindt de rechtbank een gevangenisstraf van dertien jaar op zijn plaats voor de genoemde feiten. Twee andere verdachten krijgen lagere straffen, namelijk respectievelijk elf en twaalf jaar. Zij hebben beiden een minder grote rol gehad. Bovendien heeft één van hen heeft een blanco strafblad, terwijl de ander nog heel jong is. De vierde verdachte krijgt juist één jaar extra celstraf opgelegd, namelijk een celstraf van veertien jaar. Hij heeft het meeste geweld gebruikt en heeft het langste strafblad.

De officier van justitie had eerder voor alle vier de verdachten vijftien jaar cel geëist.

Uitspraken

Meest gelezen berichten