Laden...

Geen bewijs: jongeren vrijgesproken van groepsverkrachting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Geen bewijs: jongeren vrijgesproken van groepsverkrachting
Breda, 15 februari 2019

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft zeven Tilburgse jongeren die als verdachten terechtstonden voor groepsverkrachting van een toen 23-jarige vrouw vrijgesproken. De jongeren, die destijds allemaal minderjarig waren, moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor seksuele handelingen die plaatsvonden in 2016 en 2017. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat er sprake is geweest van verkrachting. Hiervoor is geen wettig en overtuigend bewijs gevonden.

Geen uitsluitsel

Voor de rechtbank is niet in geding dat er seksuele handelingen hebben plaatsgevonden tussen de jongeren en de vrouw. De rechtbank heeft de vraag moeten beantwoorden of dit onder dwang is gebeurd. De vrouw heeft hier verklaringen over afgelegd, maar die bevatten tegenstrijdigheden. Om tot een bewezenverklaring van dwang te komen moeten de verklaringen van de vrouw in belangrijke mate worden ondersteund door andere bewijsmiddelen, en die ontbreken in het dossier. Ook uit de filmpjes van de seksuele handelingen blijkt niet van dwang of bewijs dat de vrouw zich daaraan niet kon onttrekken.

Weinig respect

Wel leidt de rechtbank uit het dossier af dat de jongeren geprofiteerd hebben van de situatie en de kwetsbaarheid en beïnvloedbaarheid van de vrouw. Zij hebben hier niet bij stilgestaan en hebben enkel aan hun eigen gerief gedacht. De vrouw is door de jongeren met weinig respect behandeld. De rechtbank acht dit laakbaar, maar hieruit volgt niet dat er sprake is geweest van dwang. Er is daarom geen sprake van verkrachting.

Diefstal

Twee van de jongeren zijn vandaag wel veroordeeld tot taakstraffen vanwege diefstal uit de woning van de vrouw en tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 1.400 euro. Een van de twee werd ook veroordeeld voor onder meer diefstal en oplichting in andere zaken. Hiervoor kreeg hij 132 dagen jeugddetentie, waarvan 90 voorwaardelijk met een proeftijd en een werkstraf opgelegd. Hij moet zich gedurende de proeftijd laten begeleiden door jeugdreclassering.

Uitspraken