Laden...

Geen btw bij doorbelasting aansprakelijkheidsverzekering door ziekenhuis naar Medische Staf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Geen btw bij doorbelasting aansprakelijkheidsverzekering door ziekenhuis naar Medische Staf
Breda, 30 mei 2024

Ziekenhuizen zijn medeaansprakelijk voor verrichtingen van (onder meer) de medisch specialisten die in het ziekenhuis werken (artikel 7:462 BW). Vanwege deze medeaansprakelijkheid sluiten ziekenhuizen een aansprakelijkheidsverzekering af waarbij ook schade wordt meeverzekerd die het gevolg is van verrichtingen van de medisch specialisten. Aan de vrij gevestigde medisch specialisten, die zijn verenigd in de Medische Staf, wordt een deel van de kosten van die verzekering doorbelast. Volgens de Belastingdienst moet het ziekenhuis over het bedrag van de doorbelasting 21% btw in rekening brengen.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het ziekenhuis dat deel kan doorbelasten zonder btw. Volgens de rechtbank verleent het ziekenhuis bij de doorbelasting geen dienst aan de medische staf. En als het wel een dienst zou zijn, dan is die vrijgesteld van btw, net als andere verzekeringen. 

Dit is de eerste beslissing in een geschil tussen ziekenhuizen en de Belastingdienst dat landelijk speelt. 

Uitspraken