Gemeente Halderberge moet Wmo-beleid aanpassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Gemeente Halderberge moet Wmo-beleid aanpassen
Breda, 19 mei 2016

De gemeente Halderberge moet opnieuw gaan kijken naar haar maatwerkvoorzieningen voor huishoudelijke hulp. De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde gisteren dat de gemeente zorgaanbieders te veel ruimte geeft om zelf te bepalen wat er gedaan moet worden om ‘een schoon en leefbaar huis’ te realiseren, terwijl dit een verantwoordelijkheid van de gemeente is.

Overleg met zorgaanbieder

Welke werkzaamheden de zorgaanbieder precies uitvoert en voor hoeveel uren per week mensen aanspraak kunnen maken op hulp is door de gemeente nu niet vastgesteld. Dat wordt overgelaten aan overleg tussen de betrokken inwoner en de zorgaanbieder. Enkele burgers waren het niet eens met dit beleid van de gemeente en stelden beroep in bij de rechtbank.

Onduidelijkheid

Volgens de rechtbank is het nu ‘onvoldoende concreet en bepaalbaar’ welke werkzaamheden de hulpvragers precies van de zorgaanbieder mogen verwachten, en in welke frequentie. Het is niet duidelijk wat ze kunnen doen als blijkt dat hun huis niet ‘schoon en leefbaar’ is. Daarom is het volgens de rechter niet goed vast te stellen of voldoende wordt voorzien in de behoefte van de inwoners aan maatschappelijke ondersteuning in de zin van de Wmo 2015.

Voorlopig terug naar oude situatie

De gemeente Halderberge moet van de rechter nu opnieuw gaan kijken naar het bezwaarschrift van de inwoners. Er moet op een andere manier worden vastgesteld welke hulp de zorgaanbieder hen moet bieden. Omdat het wel enige tijd kan duren voordat die nieuwe beslissingen zijn genomen heeft de rechtbank een zogenoemde ‘voorlopige voorziening’ getroffen. Zolang er geen nieuwe beslissingen zijn genomen moet de gemeente Halderberge aan de betrokkenen die beroep instelden huishoudelijke hulp verlenen zoals die tot 1 april 2015 werd verleend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten