Gerechtsgebouw Breda: Transparant en toegankelijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Gerechtsgebouw Breda: Transparant en toegankelijk
Breda, 22 mei 2018

Veiligheid en zichtbaarheid zijn belangrijke speerpunten voor het nieuwe gerechtsgebouw in Breda waarvan de bouw bijna twee jaar duurde. Transparantie van de werkzaamheden die men in het gebouw verricht, de diverse faciliteiten en voorzieningen voor zowel rechtzoekenden, overige bezoekers als medewerkers van de drie organisaties staan dan ook hoog in het vaandel bij de toekomstige bewoners van het nieuwe gerechtsgebouw. Diverse persrelaties kregen op 22 mei jl. in het nieuwe gebouw een sneak preview en uitleg over het idee achter het ontwerp door architect Rob Hootsmans. Hootsmans architectuurbureau is onderdeel van InBalans.

Verhuizing in mei en juni

Het nieuwe gerechtsgebouw huisvest drie gebruikersorganisaties. Op 25 mei verhuist het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant naar het nieuwe gebouw. Gevolgd door Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda op 1,2 en 3 juni. De Raad voor de Kinderbescherming sluit de verhuisperiode af op 8 juni. De eerste zittingen zijn op dinsdag 5 juni 2018.

Centraal en bereikbaar

Het uitnodigende gerechtsgebouw ligt op loopafstand van het stadscentrum en is goed bereisbaar met het openbaar vervoer. Binnen in het gerechtsgebouw is veel daglicht. Overal in het gebouw is, door onder andere de grote raampartijen, contact met de stad buiten.

Alle openbare voorzieningen van het gerechtsgebouw zijn op de begane grond en de eerste en tweede verdieping. De onderling van elkaar gescheiden werkgebieden van het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtbank bevinden zich op verdieping 3 tot en met 14.

InBalans

Het gebouw is gerealiseerd door consortium InBalans en is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf 30 jaar verantwoordelijk voor ontwerp, bouw, financiering en onderhoud en de facilitaire dienstverlening van het gerechtsgebouw.

InBalans is een samenwerkingsverband tussen drie aandeelhoudende partijen; Facilicom, Macquarie Capital Group en VolkerWessels met daarnaast de volgende partijen: Hootsmans architectuurbureau, Architectenbureau Paul de Ruiter, Sevil Peach, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Arup, Halmos, en de VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw en HOMIJ Technische Installaties.

Open Dag zaterdag 29 september

Naar verwachting is er veel belangstelling voor het nieuwe gebouw. Daarom organiseert de rechtbank een Open Dag op zaterdag 29 september vanaf 10.00 uur. Bezoekers krijgen onder andere een rondleiding in het openbaar gebied en men kan de zittingszalen bezoeken. Diverse partijen geven uitleg en er is ook aandacht voor jeugdige bezoekers. Overigens heeft de rechtbank in feite elke dag een beetje open dag: de meeste zittingen zijn openbaar en bezoekers kunnen, op vertoon van hun legitimatiebewijs, plaatsnemen op de publieke tribune.

Uitspraken

Meest gelezen berichten