Laden...

Gevangenis- en taakstraffen voor mensenhandel in Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Gevangenis- en taakstraffen voor mensenhandel in Breda
Breda, 01 december 2023

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft 4 personen veroordeeld tot gevangenis- en taakstraffen voor het seksueel uitbuiten van 3 minderjarige meisjes. De meisjes die destijds 13, 14 en 15 jaar oud waren, moesten tegen betaling seks hebben met klanten die voor hen werden geregeld. De rechtbank heeft aan 3 klanten ook een cel- en taakstraf opgelegd. 

Het gebeurde allemaal in juni en juli 2020. Twee neven knapten een appartement op in Breda en zetten hier 2 tweepersoonsbedden neer. Drie jonge, kwetsbare meisjes werden kort na elkaar benaderd en overtuigd om seks te hebben tegen betaling. Eén van de verdachten regelde de seksafspraken, waarna de prostitutiewerkzaamheden in het appartement konden plaatsvinden. Twee slachtoffers hadden uiteindelijk een paar keer seks tegen betaling. Het derde slachtoffer, dat het nogal spannend vond, werd door de toenmalige vriendin van één van de neven gerustgesteld en overtuigd. Vervolgens had ook dit meisje één keer tegen betaling seks. Het geld dat de slachtoffers verdienden, werd in bijna alle gevallen geïnd door de neven.   

Opgelegde straffen

In totaal stonden er 8 mensen terecht: 4 werden onder meer verdacht van (het medeplegen van of medeplichtig zijn aan) mensenhandel, 4 anderen van het hebben van seks tegen betaling met een minderjarige. Eén van de klanten werd vrijgesproken, omdat er geen bewijs was dat hij daadwerkelijk seks had met een van de meisjes. De andere verdachten kregen de volgende straffen opgelegd:

  • destijds 21-jarige verdachte (oudste neef): 4 jaar gevangenisstraf;
  • destijds 15-jarige verdachte (jongste neef): jeugddetentie van 94 dagen, waarvan 90 voorwaardelijk, taakstraf van 200 uur;
  • destijds 15-jarige verdachte (toenmalige vriendin van de jongste neef): jeugddetentie van 34 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk, taakstraf 90 uur;
  • destijds 16-jarige verdachte (vriend van de jongste neef): jeugddetentie van 17 dagen, waarvan 14 voorwaardelijk, taakstraf 60 uur;
  • klant 1: 150 dagen gevangenisstraf, waarvan 149 voorwaardelijk, taakstraf 240 uur;
  • klant 2: 150 dagen gevangenisstraf, waarvan 149 voorwaardelijk, taakstraf 240 uur;
  • klant 3: 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 179 voorwaardelijk, taakstraf 240 uur.

Daarnaast moet er aan de slachtoffers schadevergoedingen tussen de 3.000 en 6.000 euro worden betaald. 

Jeugdstrafrecht

Het verschil in de opgelegde straffen heeft onder meer te maken met de leeftijd van de verdachten. Drie verdachten waren tijdens de mensenhandel nog minderjarig. Bij hen is het jeugdstrafrecht toegepast. Daarnaast heeft de rechtbank gekeken in hoeverre de verdachten samen verantwoordelijk waren voor wat er is gebeurd. Daarbij is rekening gehouden met de verschillende taken die werden uitgevoerd. De rechtbank vindt dat de 2 neven een grote rol speelden bij het seksueel uitbuiten van alle meisjes. Er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking. Daarom hebben zij de hoogste straf gekregen. De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat ze door hun egoïstische handelen de leven van de meisjes, die nog in de bloei van hun ontwikkeling waren, ernstig hebben beschadigd. De meisjes hebben nog steeds last van hetgeen hen bijna drieënhalf jaar geleden is overkomen.