Laatste Open Dag van rechtbank in Breda aan Sluissingel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Laatste Open Dag van rechtbank in Breda aan Sluissingel
Breda, 08 september 2016

Zaterdag 10 september opent rechtbank Zeeland-West-Brabant haar deuren voor de laatste Open Dag in het gebouw aan de Sluissingel in Breda. Geïnteresseerden kunnen een nagespeelde zitting bijwonen, zich laten fotograferen in een toga, een bezoekje brengen aan het cellencomplex of alvast een indruk krijgen van het nieuwe gerechtsgebouw aan de Belcrumweg/Stationslaan.

Symboliek

De Open Dag maakt deel uit van de Open Monumentendag met het thema ‘Symbolen & Iconen’. Voor de architectuurliefhebber is er veel bijzonders te zien. De vierkante zittingszalen en het feit dat de rechter en de officier van justitie op dezelfde hoogte als de advocaat, verdachte en het publiek zitten, zijn uniek voor dit gebouw uit 1986, ontworpen door architecten J.C.M. Franken en M. Bolten. Behalve deze bouwstijl zijn er ook andere elementen met symboliek terug te vinden, waaronder natuurlijk Vrouwe Justitia, de portretten van de koning en de toga.

‘De rechter tussen staat en straat’

‘De rechter tussen staat en straat’ is dit jaar het thema van de ‘Week van de Rechtspraak’, waar de open dag deel van uitmaakt. Voor dit thema is gekozen omdat de zittingszalen elke dag gevuld zijn met mensen die er samen niet meer uitkomen, mensen of bedrijven die vinden dat de staat hen onterecht behandelt en verdachten die rekenen op een eerlijk proces. Het is aan de rechter om deze verhalen van de ‘straat’ te onderzoeken en het onderliggende probleem op te lossen. De rechter hakt de knoop door met een uitspraak of zorgt er op een andere manier voor dat men weer verder kan – bijvoorbeeld door het aanraden van mediation.

Datum: 10 september 2016
Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Sluissingel 20, Breda (Nr. 25 in Open Monumentendagroute)
Entree: Gratis

Bemande receptie van de rechtbank Zeeland-West-Brabant

Uitspraken

Meest gelezen berichten