Laden...

Levenslange gevangenisstraf voor moord in Esbeek in 2004

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Levenslange gevangenisstraf voor moord in Esbeek in 2004
Breda, 20 februari 2024

Een 62-jarige man is door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een moord in 2004. Het 40-jarige slachtoffer zat in zijn auto op een parkeerplaats toen hij van dichtbij doodgeschoten werd. Onder andere nieuwe technieken in DNA-onderzoek zorgden jaren later voor een doorbraak in deze zaak.

Moord

Op 8 september 2004 werd het slachtoffer van dichtbij doodgeschoten toen hij in zijn auto zat op een parkeerplaats van een restaurant in Esbeek. De verdachte stond naast de auto en haalde meerdere keren de trekker over. Hij maakte bewust de keuze om het slachtoffer te doden. De rechtbank is dan ook van oordeel dat er sprake is van een kille moord.  

Bewijs en getuigen

Pas in 2018 is de verdachte voor deze moord aangehouden. Op het moment van de aanhouding zat hij een gevangenisstraf uit van 18 jaar voor een andere moord die hij pleegde in 2002. Het slachtoffer uit 2002 en het slachtoffer in deze zaak waren bekenden van elkaar uit het criminele milieu.

In het kader van het onderzoek naar de moord in 2002 heeft de ex-partner van de verdachte in 2009 in haar getuigenverklaring ook gesproken over een tweede moord door de verdachte. Zij sprak over een moord ergens bij een restaurant in een bosrijke omgeving waarbij een scooter is gebruikt.

Verschillende getuigen hebben de dader na de liquidatie zien wegrijden op een scooter die 2 dagen later in de buurt werd teruggevonden. Dankzij nieuwe technieken in DNA-onderzoek kon het DNA dat op de gevonden scooter is aangetroffen jaren later alsnog gebruikt worden voor identificatie en bleek dit van deze verdachte te zijn.

Voor de rechtbank is er geen twijfel over dat deze verdachte degene is die in 2004 deze moord heeft gepleegd.

Levenslang

De rechtbank moet uitgaan van de wetgeving uit 2004. Toen stond op moord een levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van 20 jaar. Ook moet de rechtbank rekening houden met de eerder opgelegde gevangenisstraf van 18 jaar voor een andere moord. Dit betekent dat de rechtbank nu voor deze moord óf een tijdelijke gevangenis­straf van maximaal 2 jaar op kan leggen óf levenslange gevangenisstraf.

Na 2 moorden is het voor de rechtbank duidelijk dat het leven van de medemens voor deze verdachte geen enkele waarde heeft. De rechtbank houdt er dan ook rekening mee dat hij in de toekomst weer ernstig de fout in zal gaan. Ook speelt mee dat hij geen enkele vorm van medeleven of spijt heeft betuigd. Dat het gaat om een afrekening in het criminele milieu, een risicovol milieu, rechtvaardigt volgens de rechtbank op geen enkele manier deze moord. Alleen krachtig optreden door politie en justitie kan deze vorm van criminaliteit indammen en dat maakt dan ook dat voor een gewetenloze liquidatie als deze een zeer lange gevangenisstraf noodzakelijk is.

Een tijdelijke gevangenisstraf van (in totaal) 20 jaar vindt de rechtbank daarom onvoldoende. De verdachte krijgt een levenslange gevangenisstraf opgelegd. 

Uitspraken