Minderjarige krijgt 5 jaar voor gewelddadige woningoverval Baarle-Nassau

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Minderjarige krijgt 5 jaar voor gewelddadige woningoverval Baarle-Nassau
Breda, 07 juni 2016
Een 22-jarige man is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor een gewelddadige woningoverval in Baarle Nassau in 2011. De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht daarnaast bewezen dat de destijds minderjarige man nog 2 andere inbraken pleegde in Tilburg.

Woningoverval

Op 4 oktober 2011 drong de toen 17-jarige verdachte samen met 2 medeverdachten midden in de nacht de woning binnen van een man en een vrouw in Baarle-Nassau. De slachtoffers werden vastgebonden en bedreigd met vuurwapens. Het mannelijke slachtoffer werd met een ijzeren staaf geslagen. De verdachte dwong het vrouwelijke slachtoffer zich te ontkleden, randde haar aan en dreigde haar te verkrachten. Uiteindelijk gingen de overvallers er vandoor met onder meer geld en een kluis met sieraden. De rechtbank realiseert zich dat de overval voor de slachtoffers een afschuwelijke ervaring moet zijn geweest en neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij kennelijk in het geheel niet heeft stilgestaan heeft bij de ernstige gevolgen van zijn daden.

Als volwassene berecht

De man pleegde de woningoverval een dag voor zijn achttiende verjaardag. De verdediging had daarom gevraagd om een veroordeling volgens het minderjarigenstrafrecht. De rechtbank heeft echter besloten de verdachte als volwassene te berechten. Volgens de rechter had de man een ‘berekenende en volwassen proceshouding’. Vlak na de overval is hij vertrokken naar het buitenland, waardoor hij pas lang na de overval kon worden aangehouden. Tijdens zijn verhoren gaf hij aan zich niets van de overval te kunnen herinneren en wilde hij niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daarnaast is er sprake van een zeer ernstig en volwassen misdrijf waarin de verdachte een grote rol speelde.

Beperkt strafblad

De officier van justitie had 6 jaar gevangenisstraf geëist. De straf valt lager uit vanwege het beperkte strafblad van de verdachte en de straffen die in andere zaken voor dit soort feiten worden opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten