Laden...

Ondermijningskamer antwoord op toename grote zaken georganiseerde criminaliteit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Ondermijningskamer antwoord op toename grote zaken georganiseerde criminaliteit
Breda, 23 mei 2017
Door de geïntensiveerde aanpak van georganiseerde criminaliteit in Brabant en Zeeland door politie, OM en gemeenten ziet de rechtbank Zeeland-West-Brabant al enkele jaren een toename van grote strafzaken. De rechtbank richt voor het verwerken van dit soort zaken een thematische rechterskamer in: de Ondermijningskamer. Kernpunten van deze Ondermijningskamer: uitbreiding van aantal rechters en juridisch medewerkers en bundeling van expertise.

Meer rechters, meer expertise

De zaken komen voort uit grootschalige politieonderzoeken en vergen vaak onderzoek door de rechter-commissaris en extra regiemomenten. ‘Het aantal strafrechters is afgelopen jaren al met een vijfde toegenomen, maar dat is nog niet genoeg. De voorbereidings- en zittingstijd die nodig is voor de behandeling van dit type strafzaken stijgt namelijk harder dan de onze rechterscapaciteit. De rechtbank werkt in een logistiek centrum (Verkeerstoren) nauw samen met het Openbaar Ministerie om de nodige zittingscapaciteit te bepalen, zodat voor elke zaak tijdig rechters, juridisch medewerkers (griffiers) en zittingszalen beschikbaar zijn. De Ondermijningskamer is de volgende stap waarmee we deskundige behandeling van deze stroom grote zaken verder willen borgen’, aldus rechtbankpresident Marieke Koek. ‘In de Ondermijningskamer bundelt de rechtbank deskundigheid op gebied van strafrecht en regievoering, maar ook bestuursrecht en andere expertise die nodig kan zijn om deze zaken adequaat te kunnen behandelen. Bovendien gaan we het aantal rechters en juridisch medewerkers uitbreiden voor de Ondermijningskamer.’

Ondermijning

Ondermijning is het gebruik van legale structuren door de georganiseerde misdaad. Denk bijvoorbeeld aan criminele organisaties die infiltreren in de lokale politiek of vastgoed dat gekocht wordt met crimineel geld. Door ondermijning worden de fundamenten en legitimiteit van het maatschappelijk stelsel in gevaar gebracht. Bij de bestrijding ervan worden zowel het strafrecht als het bestuursrecht ingezet.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

De rechtbank Zeeland-West-Brabant behandelt jaarlijks meer dan 125.000 zaken op alle rechtsgebieden. Er werken zo’n 650 mensen, waarvan 145 rechters, op de locaties Bergen op Zoom, Breda, Middelburg en Tilburg.

Uitspraken