Laden...

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf en rijontzegging voor verkeersongeval in Oudenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Onvoorwaardelijke gevangenisstraf en rijontzegging voor verkeersongeval in Oudenbosch
Breda, 04 december 2019

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 41-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 108 dagen en een rijontzegging van twee jaar. Hij veroorzaakte onder invloed van alcohol een verkeersongeval waarbij een baby van 20 dagen oud ernstig hersenletsel opliep.

De verdachte reed op 1 november 2015 met zijn auto op de Oudlandsedijk in Oudenbosch. Omdat hij voor de situatie ter plaatse te hard reed en niet op tijd remde voor een bocht, kwam hij met zijn auto op de andere weghelft terecht. Daar reed op dat moment een man samen met zijn vrouw en hun 20 dagen oude zoon. De auto van verdachte botste vervolgens op de auto van het gezin.

De rechtbank vindt dat de man met zijn rijgedrag levensgevaarlijke risico’s heeft genomen. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte 4 keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Daarnaast reed hij veel te hard de bocht in. De rechtbank bestraft dit rijgedrag als ‘onvoorzichtig’ en ‘onachtzaam’. Daarom legt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op, die hoger is dan geëist. De officier van justitie eiste namelijk een gevangenisstraf van 108 dagen, waarvan 50 dagen voorwaardelijk. Die ging uit van een ‘hoge mate van onvoorzichtigheid’.

Ondanks alles wat de verdachte verkeerd heeft gedaan, blijft het een ongeluk. De rechtbank legt een straf op die hetzelfde is als bij andere verkeersongevallen waar de dader onder invloed is van alcohol en een zeer hoge mate van schuld heeft. De rechtbank houdt er rekening mee dat verdachte spijt heeft betuigd, maar niet echt verantwoordelijkheid heeft genomen voor het ongeval. Omdat de termijn waarbinnen het vonnis had moeten worden uitgesproken met ongeveer twee jaar is overschreden, is er een strafvermindering van tien procent toegepast. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf de gevolgen voor het nu 4-jarige jongetje kan goedmaken. Hij is voor het leven gehandicapt geraakt.

Uitspraken