Tbs voor mishandeling en van het balkon duwen bovenbuurvrouw Zevenbergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Tbs voor mishandeling en van het balkon duwen bovenbuurvrouw Zevenbergen
Breda, 06 maart 2018

De 31-jarige man uit Zevenbergen die zijn bovenbuurvrouw enorm zwaar mishandelde en haar daarna over haar balkonrand duwde, kreeg vandaag tbs met voorwaarden opgelegd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Psychologisch en psychiatrisch onderzoek wees uit dat de verdachte niet toerekeningsvatbaar was. De rechtbank volgt hiermee de eis van de officier van justitie. De man moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van bijna 54.000 euro.

Psychiatrische kliniek

De man lijdt aan een aantal psychische stoornissen en onderzoekers hebben geconstateerd dat hij zich tijdens de mishandeling in een psychose bevond. De opgelegde tbs is een maatregel om de samenleving te beveiligen en om een effectieve behandeling mogelijk te maken om te voorkomen dat de veroordeelde opnieuw dergelijke misdaden pleegt. Het is een traject dat jaren kan duren waarbij de veroordeelde onder toezicht blijft staan. Voorlopig verblijft hij daarom in een forensisch psychiatrische kliniek waar hij behandeld wordt.

Balkon

De avond van het misdrijf zijn de man en zijn bovenbuurvrouw uit eten geweest en zijn de man en vrouw naar hun eigen appartement gegaan. ‘Kort na thuiskomst is het gruwelijk misgegaan,’ beschrijft het strafvonnis. De man gaat naar het appartement van zijn bovenbuurvrouw en probeert haar te doden door haar zwaar te mishandelen. Uiteindelijk sleept hij haar naar het balkon en duwt haar over de rand, waarna zij drie verdiepingen naar beneden valt. Een passante ziet haar in de struiken liggen en waarschuwt de hulpdiensten.

Slachtofferverklaring

De vrouw blijkt zwaargewond te zijn. Zij blijkt een bloeding in haar hoofd te hebben, kneuzingen van hersenweefsel, diverse fracturen onder andere aan de bovenkaak, de neus, de oogkas, het jukbeen, en meerdere ribben, aan het bekken en enkele gebroken wervels. Beide ogen werden beschadigd en wel zodanig dat zij haar linkeroog moet missen. In de slachtofferverklaring, die haar beide dochters voorlazen tijdens de zitting, vertelde de vrouw dat ze onbeschrijflijke pijn voelt. ‘Als het slachtoffer in de spiegel kijkt, ziet ze een gezicht dat niet van haar is, zo heeft de verdachte haar toegetakeld’, constateert de rechtbank.

‘Gruwelijkheid’

‘Zo’n gewelddadig incident brengt een schok in de samenleving teweeg en de dader mag op weinig mededogen rekenen. In beginsel dient een dergelijk feit dan ook te worden gestraft.’ schrijft de rechtbank in het vonnis. In deze zaak kan de rechtbank echter geen straf opleggen, omdat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is. ‘Dit doet niet af aan de ernst of de gruwelijkheid van hetgeen heeft plaatsgevonden,’ aldus de rechtbank.

Uitspraken

Meest gelezen berichten