Laden...

Taakstraffen voor stickers met beledigende teksten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Taakstraffen voor stickers met beledigende teksten
Breda, 31 maart 2023

Drie mannen van 24, 28 en 34 jaar zijn door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld voor onder andere het in bezit hebben ter openbaarmaking en verspreiding van stickers met beledigende teksten. Zij krijgen taakstraffen opgelegd van 36 tot 80 uur. 

In oktober 2021 kwamen de 3 verdachten samen in Breda. Ze hielden een stickeractie. Twee van hen hadden stickers bij zich met onder andere de teksten “Nationaal socialisme, we zijn terug” en “Stop white replacement” en verwijzingen naar het Telegramaccount van White Lives Matter official. Deze stickers deelden zij uit en plakten ze op (lantaarn)palen in de stad. Toen een voorbijganger een sticker van de lantaarnpaal aftrok en verscheurde, werd hij samen met zijn vriendin door een van de verdachten uitgescholden voor ‘kankernegers’. Hierna werd hij door een andere verdachte met een gebalde vuist in zijn gezicht geslagen.

Beledigende teksten

De rechtbank is van oordeel dat de uitlatingen op de stickers beledigend zijn voor mensen met een donkere huidskleur en/of mensen van een bepaalde etnische afkomst. Het gaat om de volgende 3 teksten:

“Nationaal socialisme, we zijn terug”
Deze tekst heeft volgens de rechtbank geen andere bedoeling dan er op te wijzen dat de tijd waarin niet-Arische rassen als inferieur werden beschouwd en behandeld, zal herleven.

“Stop white replacement”
De rechtbank begrijpt deze uitlating zo, dat witte mensen niet mogen worden vervangen. Dit kan niet anders worden opgevat dan dat wordt bedoeld dat het vervangen van witte mensen gebeurt door niet-witte mensen en dat de uitbreiding van niet-witte mensen moet stoppen. Dit wordt versterkt door de associatie die wordt opgeroepen met de White Lives Matter beweging. Die beweging is van mening dat  levens van witte mensen meer waard zijn en er meer toe doen dan levens van mensen met een donkere huidskleur en streven witte overheersing na. De boodschap van de Black Lives Matter beweging is dat de levens van mensen met een donkere huidskleur even waardevol zijn als die van andere mensen.

“To understand the situation white people are in one must study the overtaking of western civilization by a tiny racially aware tribe; read the culture of critique; white lives matter”
Deze tekst schetst volgens de rechtbank de situatie waarin witte mensen zouden verkeren en de overname (‘overtaking’) van de westerse beschaving door een ander ras. 

Vrijheid van meningsuiting

De verdachten hebben zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed dat een fundamentele plaats inneemt in onze democratische samenleving. Ook bij zaken waarover een publiek debat kan worden gevoerd, is het belangrijk je te kunnen uitspreken. Maar volgens de rechtbank is dit recht niet onbeperkt. In dit geval hebben de verdachten met hun handelen de grens overschreden van wat toelaatbaar is. 

Straf

De rechtbank is van oordeel dat de 3 mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het in voorraad hebben van stickers met daarop beledigende uitlatingen, met de bedoeling om de uitlatingen openbaar te maken en te verspreiden. Daarbij speelde een uitnodiging tot een publiek debat geen rol. De stickers waren een uitnodiging om actie te ondernemen. De 28-jarige verdachte heeft zich, door de voorbijgangers 'kankernegers' te noemen, ook schuldig gemaakt aan belediging. De 34-jarige verdachte maakte zich ook schuldig aan mishandeling.

De 24-jarige man wordt veroordeeld tot een taakstraf van 36 uur en een gevangenisstraf van 30 dagen waarvan 29 dagen voorwaardelijk.

De 28-jarige verdachte krijgt een taakstraf van 70 uur opgelegd. Ook moet hij voor de belediging een schadevergoeding van 250 euro betalen aan elk slachtoffer.

De 34-jarige verdachte krijgt een taakstraf van 80 uur opgelegd en een gevangenisstraf van 30 dagen waarvan 29 dagen voorwaardelijk. Ook hij moet aan het slachtoffer van de mishandeling een schadevergoeding betalen van 250 euro.

Uitspraken