Laden...

Tbs-maatregel 65-jarige man verlengd met 2 jaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Tbs-maatregel 65-jarige man verlengd met 2 jaar
Breda, 31 maart 2023

De tbs-maatregel van een 65-jarige man die in 1992 is veroordeeld voor onder meer de moord op 2 Belgische meisjes, is opnieuw verlengd met 2 jaar. Dit heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag bepaald. De rechtbank vindt dat er nog altijd sprake is van gevaar voor de veiligheid en van gevaar voor herhaling door de aanwezigheid van een geestelijke stoornis. Het is nodig voor de veiligheid van anderen maar ook de veiligheid in het algemeen dat de tbs wordt verlengd.

Voor de moord op 2 meisjes, meerdere verkrachtingen en het meermalen seks hebben met een minderjarige, werd de man in 1992 door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De tbs-kliniek waar de man verblijft adviseerde om de tbs-maatregel met 2 jaar te verlengen. Uit het verlengingsadvies en uit de rapporten van de psychiater en psycholoog blijkt dat er, ondanks jaren intensieve behandeling in verschillende klinieken, nog steeds sprake is van dezelfde persoonlijkheidsproblematiek als destijds. De kans op herhaling is volgens de deskundigen nog altijd aanwezig en langdurig toezicht en controle is noodzakelijk. 

Verlenging met 1 of met 2 jaar?

De advocaat van betrokkene had de rechtbank verzocht om de tbs-maatregel met 1 in plaats van met 2 jaar te verlengen. Op dit moment verblijft de betrokkene ter observatie in een tbs-kliniek waar onder meer onderzocht wordt of een (beveiligd) begeleid verlof mogelijk is. De advocaat wilde dat over een jaar wordt gekeken naar hoe het dan met de betrokkene gaat en wat dan aan zorg en beveiliging nodig is. De rechtbank is van oordeel dat ongeacht wat er uit de observatie komt, over een jaar de situatie van betrokkene niet zo zal zijn dat de rechtbank dan beslissingen zou kunnen nemen die voor betrokkene relevant en hoopvol zouden kunnen zijn. De behandeling van betrokkene zal meer tijd in beslag nemen dan de tijd die resteert bij verlenging van de tbs met 1 jaar. 

De rechtbank verlengt de tbs met dwangverpleging met 2 jaar. 


Op deze themapagina lees je meer over tbs.

Uitspraken