Terneuzenaren vrijgesproken van poging tot moord

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Terneuzenaren vrijgesproken van poging tot moord
Middelburg, 08 september 2016

Twee mannen uit Terneuzen van 38 en 26 jaar oud zijn door de rechtbank Zeeland-West-Brabant vrijgesproken van poging tot moord. Er is onvoldoende bewijs dat de mannen achter de schietpartij zaten waarbij in december 2014 een plaatsgenoot zwaar gewond raakte. De verdachten worden wel veroordeeld voor verboden wapenbezit en poging tot doodslag bij een eerder incident.

Steek- en schietpartij

Op 30 november 2014 waren de 38-jarige verdachte en het slachtoffer van de latere schietpartij betrokken bij een incident in het uitgaansgebied van Terneuzen. Na een woordenwisseling werd het slachtoffer door de verdachte in de nek gestoken met een mes. Voor dat feit wordt de verdachte door de rechtbank veroordeeld wegens poging tot doodslag. Het slachtoffer kwam er destijds met lichte verwondingen van af. Op 16 december werd hij in Terneuzen opgewacht door twee mannen die hem meerdere malen in de rug schoten. Het slachtoffer raakte hierdoor permanent verlamd. In zijn verklaringen gaf hij aan dat hij de twee verdachten had herkend als de daders.

Gebrek aan bewijs

In het dossier wordt deze verklaring echter niet ondersteund door aanvullend bewijs. Er is geen forensisch bewijs dat de verdachten aanwijst als de schutters: DNA-onderzoek leverde niets op. Ook de verklaringen van getuigen en de Whatsapp-berichten van de verdachten in de periode van de schietpartij bevatten onvoldoende aanwijzingen voor hun betrokkenheid. Vandaar dat de rechtbank niet meegaat in de eis van de officier van justitie, die celstraffen van 16 en 13 jaar had geëist.

Andere feiten

De rechtbank acht wel wettig en overtuigend bewezen dat de 38-jarige verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag tijdens de steekpartij in november 2014. Hij krijgt daarvoor anderhalf jaar gevangenisstraf. De 26-jarige medeverdachte moet voor een half jaar de cel in omdat in februari 2015 een verboden vuurwapen in zijn woning werd aangetroffen.

Uitspraak

Meest gelezen berichten