Laden...

Tot 5 jaar cel voor diefstal opbrengst festival Hrieps

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Tot 5 jaar cel voor diefstal opbrengst festival Hrieps
Middelburg, 24 november 2021

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft vijf mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 4,5 en 5 jaar voor het medeplegen van de diefstal van de dagopbrengst van muziekfestival Hrieps. De mannen moeten daarnaast een schadevergoeding van bijna € 370.000,- betalen. De zesde verdachte in deze zaak is vrijgesproken.

De diefstal vond plaats op zondag 12 mei 2019 in een woning in Grijpskerke. Terwijl een 73-jarige vrouw en haar kleindochter lagen te slapen, werd een stoeptegel door het raam van de voordeur gegooid. Vervolgens gingen drie gemaskerde mannen, waaronder één met een stok, het huis binnen. Nadat dreigend aan de vrouw werd gevraagd waar het geld was, werd de contante dagopbrengst van festival Hrieps weggenomen. 

Medeplegen

Hoewel er maar drie mannen de woning zijn binnengedrongen, zijn er volgens de rechtbank meerdere personen betrokken bij de diefstal. De rechtbank kan niet met zekerheid vaststellen welke rol de verschillende verdachten precies hadden. Wel is duidelijk dat er een nauwe en bewuste samenwerking is geweest tussen de vijf mannen die vandaag zijn veroordeeld. Volgens de rechtbank is de diefstal verlopen volgens een vooraf gemaakt plan, waarvan iedereen op de hoogte was. Bij dit gezamenlijke plan was de onderlinge afstemming tussen de verdachten cruciaal. Om die reden worden de vijf mannen allen veroordeeld voor het medeplegen van de diefstal vergezeld van bedreiging met geweld.

Gevangenisstraffen en schadevergoedingen

Hoewel vijf verdachten voor hetzelfde feit worden veroordeeld, heeft de rechtbank verschillende straffen opgelegd. De verdachten hebben gevangenisstraffen gekregen van 5 jaar (1 verdachte), 4 jaar en 10 maanden (3 verdachten) en 4 jaar en 6 maanden (1 verdachte). Het verschil komt door een vrij aanzienlijke overschrijding van de redelijke termijn in 3 van de 5 zaken. Daardoor is er een strafvermindering van 2 maanden toegepast. Eén verdachte had daarnaast geen recent, relevant strafblad, waardoor zijn straf lager uitviel. Alle vijf de verdachten zijn daarnaast verantwoordelijk voor het betalen van een schadevergoeding van bijna € 370.000,-. Het bedrag bestaat onder andere uit een immateriële schadevergoeding van € 2.000,- aan de vrouw en uit een materiële schadevergoeding van € 362.980,-: de geschatte, gestolen dagopbrengst van festival Hrieps. 

Impact

Uit de slachtofferverklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen, bleek volgens de rechtbank dat de impact van de diefstal enorm is. Zowel bij de 73-jarige vrouw als bij Stichting Hrieps. De diefstal heeft bij de stichting geleid tot grote materiële schade en gevoelens van onveiligheid, verontwaardiging en boosheid. 

Vrijspraak

Naast de vijf veroordelingen is er een 50-jarige man vrijgesproken. Hij werd ervan verdacht dat hij samen met anderen de buit telde, verdeelde en veiligstelde. Hoewel er volgens de rechtbank feiten en omstandigheden zijn die wijzen op zijn betrokkenheid, is hiervoor onvoldoende bewijs. Om die reden volgt er in zijn zaak vrijspraak.  

Uitspraken