Laden...

Uitspraken in strafzaken - november 2022

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Uitspraken in strafzaken - november 2022
Breda en Middelburg, 15 december 2022

De rechtbank Zeeland-West-Brabant deed in november 2022 uitspraak in verschillende strafzaken. Hieronder lees je een selectie van deze uitspraken.

Gevangenisstraf voor gewelddadige verkrachting

In het voorjaar van 2020 verkrachtte een toen 25-jarige man zijn ex-vriendin. Het slachtoffer ging naar de woning van de man, waar zij met geweld door hem verkracht werd. Toen 2 buren op het geschreeuw van het slachtoffer afkwamen en op de voordeur bonkten, heeft zij kans gezien om te ontkomen. Zij is volgens de officier van justitie nog altijd bang voor een confrontatie met de verdachte en durfde daardoor niet naar de zitting te komen. Volgens de rechtbank is voor deze verkrachting alleen een gevangenisstraf passend. De man krijgt een celstraf opgelegd van 24 maanden.

Lees de volledige uitspraak: 
ECLI:NL:RBZWB:2022:6185


Tbs en PIJ-maatregel voor moord op 15-jarige Tim

De rechtbank heeft 2 broers veroordeeld voor het medeplegen van de moord op de 15-jarige Tim. De verdachten waren destijds 15 en 16 jaar. Tim zou bij de oudste verdachte een schuld hebben van 50 euro. Toen de jongste broer hiervan hoorde, heeft hij herhaaldelijk gezegd dat hij Tim wilde dood maken. Op 9 januari 2022 spraken de broers met hem af, zogenaamd om te ‘chillen’. Deze afspraak liep uit op een steekpartij, waarbij Tim zwaargewond raakte en 3 dagen later overleed. De oudste verdachte heeft Tim weliswaar niet gestoken, maar de rechtbank vindt bewezen dat ook hij opzet had op de dood van Tim. De rechtbank is van oordeel dat voor beide broers voldoende tijd is geweest om zich te bedenken en is van oordeel dat er sprake is van moord. 

De jongste verdachte krijgt de maximale jeugddetentie van 1 jaar en een PIJ-maatregel opgelegd. De oudste verdachte wordt volgens het volwassenenstrafrecht berecht, omdat de rechtbank een tbs-maatregel nodig vindt. Hij krijgt een gevangenisstraf van 2 jaar en tbs met dwangverpleging. De verdachten moeten ook een schadevergoeding betalen aan de familie van Tim. 

Lees hier het volledige nieuwsbericht over deze uitspraak: 

ECLI:NL:RBZWB:2022:6753
ECLI:NL:RBZWB:2022:6760

Gevangenisstraf voor automobilist die instuurde op politieagenten

Een 38-jarige automobilist probeerde zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan twee politieagenten door met hoge snelheid abrupt naar links te sturen richting de politieauto waarin de twee agenten zaten. Vervolgens probeerde hij aan hen te ontkomen door met zijn auto op de vlucht te slaan. Tijdens de achtervolging heeft hij allerlei verkeersregels overtreden. Hierdoor zijn niet alleen andere weggebruikers in gevaar gebracht, maar ook de politieagenten. Dat er geen ernstig ongeluk is veroorzaakt, is te danken aan het snelle handelen van de agent die de politieauto bestuurde. De verdachte was bovendien tijdens deze rit onder meer onder invloed van cocaïne en alcohol. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er onder andere rekening mee dat de man zich bewust richtte tegen politieagenten die hun werk uitoefenden. De man krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 jaar.

Lees de volledige uitspraak: 
ECLI:NL:RBZWB:2022:6671

3 jaar gevangenisstraf voor ontploffing bij woning wijkagent

Een 26-jarige man heeft samen met anderen een Cobra 8, zwaar vuurwerk, laten ontploffen op de auto van een wijkagent. Deze auto stond geparkeerd bij de woning van de wijkagent, waar hij op dat moment met zijn gezin lag te slapen. Een plek waar je je bij uitstek veilig hoort te voelen. De agent werkte als wijkagent ondermijning en heeft in die hoedanigheid meermaals contact gehad met de verdachte. Na deze gebeurtenis is de wijkagent verhuisd, omdat hij en zijn gezin zich niet meer veilig voelden in hun huis. Ook is hij vanwege dit feit inmiddels van functie gewisseld. 

Deze grove en intimiderende daad is volgens de rechtbank een aanval op de politie en rechtshandhaving en daarmee ook een aanval op de rechtsstaat. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 3 jaar. Daarnaast moet hij ook een schadevergoeding van 2.500 euro betalen aan de wijkagent. 

Lees de volledige uitspraak: 
ECLI:NL:RBZWB:2022:6874

18 jaar cel voor moord op Ichelle van de Velde

Een 46-jarige vrouw is veroordeeld voor moord op de Zeeuwse Ichelle. Ichelle werd op 25 december 2020 door haar familie als vermist opgegeven. Maanden later werd het lichaam van Ichelle in 9 delen teruggevonden in het kanaal tussen Sluis en Retranchement. De verdachte heeft Ichelle gewurgd en haar lichaam in haar winkel verborgen gehouden. De rechtbank is van oordeel dat verdachte Ichelle met voorbedachte raad heeft gedood, zodat sprake is van moord.
De verdachte stuurde uit naam van het slachtoffer sms-berichten naar familieleden en vrienden met de telefoon van het slachtoffer. Op die manier wilde zij de indruk wekken dat Ichelle nog leefde. De moord en de wijze waarop daarna met het lichaam van Ichelle werd omgegaan vindt de rechtbank zeer gruwelijk, respectloos en mensonterend. De vrouw krijgt naast een gevangenisstraf van 18 jaar ook een ‘maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking’ opgelegd. Ook moet de vrouw een schadevergoeding betalen aan de ouders en broer van Ichelle.

Lees de volledige uitspraak: 
ECLI:NL:RBZWB:2022:7144


Uitspraken