Laden...

Uitspraken in strafzaken - oktober 2022

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Uitspraken in strafzaken - oktober 2022
Breda en Middelburg, 04 november 2022

De rechtbank Zeeland-West-Brabant deed in oktober 2022 uitspraak in verschillende strafzaken. Hieronder lees je een selectie van deze uitspraken.Tbs met voorwaarden voor man die strafbare feiten pleegde tijdens psychose

In een maand tijd heeft een man zich schuldig gemaakt aan zes strafbare feiten, waaronder zware mishandeling en vernieling. Hij heeft een vrouw zwaar mishandeld door een autoportier  meerdere keren dicht te duwen terwijl zij op de bijrijdersstoel zat en haar benen nog buiten de auto stonden. Daarna heeft hij haar met kracht geduwd waardoor zij op straat viel en haar knie brak. Uit onderzoek blijkt dat de verdachte last heeft van onder andere schizofrenie en depressies. Tijdens het plegen van de delicten verkeerde hij in een psychose, waardoor ze hem niet toegerekend kunnen worden. De rechtbank kan hem daarom geen straf opleggen, maar wel een maatregel. Om de kans op herhaling zo laag mogelijk te houden en daarmee de maatschappij te beschermen, krijgt de man een tbs-maatregel met voorwaarden. In totaal moet de man bijna 10.000 euro aan schadevergoedingen betalen. 

Als pleegplaats van de zware mishandeling is in de tenlastelegging Tilburg genoemd. Het feit heeft echter plaatsgevonden in Sprang-Capelle. Dat heeft verdachte tijdens zijn verhoor bij de politie ook zelf verklaard. Ter zitting is verdachte bevraagd over de gedragingen die op 15 oktober 2021 in Sprang-Capelle zouden hebben plaatsgevonden, waarop hij heeft geantwoord dat hij daar was en heeft geprobeerd het portier dicht te doen. De rechtbank zal de pleegplaats dan ook verbeterd lezen. Verdachte is daardoor niet geschaad in zijn verdediging, nu het verdachte onder meer steeds duidelijk is geweest om welk strafbaar feit het ging. 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2022:5814

Taakstraf voor onoplettende bestuurder

Een 50-jarige bestuurder deed in november 2021 een gevaarlijke inhaalmanoeuvre op een weg in de gemeente Zundert. Daardoor is hij op de verkeerde weghelft in volle vaart op een tegemoetkomende auto gebotst die op dat moment wilde afslaan. De bestuurder van die afslaande auto hield daar onder andere meerdere bekkenbreuken en een blaasperforatie aan over en moest geopereerd worden. De verdachte heeft zeer onvoorzichtig en onoplettend gereden, terwijl hij extra voorzichtig had moeten zijn. Hij is namelijk blind aan één oog. De man krijgt een taakstraf opgelegd van 160 uur. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden opgelegd, onder de voorwaarde dat hij door het CBR laat beoordelen - door het aanvragen van een Gezondheidsverklaring - of hij geschikt is om motorrijtuigen te besturen. 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2022:5951

Onvoldoende wettig bewijs voor misbruik 7-jarige jongen

De rechtbank spreekt een 53-jarige man vrij van seksueel misbruik in 2004 en 2005 van het zoontje van zijn toenmalige partner. De rechtbank vindt de verklaring van aangever authentiek en geloofwaardig en daarmee betrouwbaar en bruikbaar voor het bewijs. Er is echter geen redengevend steunbewijs, zodat niet aan het wettelijk bewijsminimum wordt voldaan: geen van de getuigen kan uit eigen waarneming iets verklaren over enig seksueel misbruik van aangever door verdachte en het is niet uit te sluiten dat de bij het slachtoffer geconstateerde gedragsverandering door iets anders dan het seksueel misbruik is veroorzaakt. 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2022:5952

18-jarige jongen veroordeeld voor ontuchtige handelingen

In de zomer van 2019 maakte een toen 18-jarige jongen zich tweemaal schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen bij een meisje van 14 jaar. Anders dan de verdediging is de rechtbank van oordeel dat de seksuele handelingen tussen beide jongeren niet aan de sociaal-ethische norm voldoen, onder meer vanwege het leeftijdsverschil tussen beiden en omdat er geen sprake was van seksueel contact op basis van gelijkwaardigheid; dat zowel verdachte als slachtoffer al eerder - met anderen - seksuele ervaringen hebben gehad is daarvoor onvoldoende. Verdachte had beter moeten weten en zich hiervan moeten onthouden. 

Zijn advocaat vroeg de rechtbank, gezien de leeftijd van de verdachte, het adolescentenstrafrecht toe te passen. De rechtbank gaat hier niet in mee, maar houdt wel rekening met de jonge leeftijd van de verdachte tijdens het plegen van de ontuchtige handelingen. Daarnaast houdt de rechtbank met het bepalen van de straf rekening met het gevolg dat de verdachte door mensen in zijn omgeving en op social media – ten onrechte – werd neergezet als verkrachter. Hij krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur opgelegd met een proeftijd van 2 jaar. 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2022:6182

Taakstraf voor man die onder invloed van drank en drugs naar huis reed

Onder invloed van alcohol en cocaïne is een 40-jarige man in zijn auto gestapt om naar huis te rijden, terwijl hij al bellend ruziemaakte met zijn toenmalige vrouw. Tijdens die autorit reed hij een tijd lang meer dan 20 kilometer per uur te hard. Met hoge snelheid reed hij een tegemoetkomende politieauto half van de weg en hij heeft slingerend en met hoge snelheid auto’s gepasseerd. De officier van justitie verweet de verdachte onder meer dat hij tijdens de rit zijn mobiele telefoon vasthield en dat hij auto’s ingehaald zou hebben bij een doorgetrokken streep. Dat vindt de rechtbank beide niet bewezen. Wel vindt de rechtbank bewezen dat de verdachte reed onder invloed en zich schuldig maakte aan het schenden van verkeersregels, wat ook nog eens voor levensgevaarlijke situaties kon zorgen. De rechtbank weegt mee dat de man inmiddels een geruime tijd clean is en zijn leven een positieve draai heeft gegeven. Hij krijgt een taakstaf van 50 uur opgelegd en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 9 maanden waarvan 5 voorwaardelijk. 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2022:6094

Veroordeling voor 5 jaar lang witwassen

Gedurende een periode van ruim 5 jaar maakte een 57-jarige verdachte zich samen met zijn echtgenote schuldig aan het witwassen van minimaal 475.000 euro. Hij verdiende geld met illegale handel in beveiligde pgp-telefoons. Gelet op de duur en de hoogte van het bedrag vindt de rechtbank in beginsel dat een gevangenisstraf passend is. Bij het bepalen van de hoogte van de straf let de rechtbank ook op de omstandigheden van de verdachte. Zo was deze man al 2 keer veroordeeld voor de handel in harddrugs. In het voordeel van de verdachte houdt de rechtbank rekening met de overschrijding van de redelijke termijn met ruim 3,5 jaar. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte en zijn echtgenote al de nodige negatieve gevolgen hebben ondervonden van deze strafzaak. Toen zij werden aangehouden op het vliegveld van Eindhoven, is hun 1-jarige zoontje abrupt van hen gescheiden. Ook kreeg deze aanhouding aandacht in de media. De omstandigheden in het voordeel van verdachte leiden er alleen niet toe dat kan worden volstaan met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest. De man krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2022:6115

Vrijspraak voor het voorbereiden van de handel in harddrugs

Naar aanleiding van een Meld Misdaad Anoniem-melding viel de politie in november 2021 een hotelkamer binnen. Hier troffen zij een verdachte aan met een plastic tas en een koffer met daarin bakken gevuld met witachtige kristallen, vermoedelijk harddrugs. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kwam echter tot de conclusie dat de monsters vrijwel uitsluitend de stof  N-isopropylbenzylamine bevatten, een stof die gebruikt wordt als vervalsing van methamfetamine of als versnijdingsmiddel.

Het Openbaar Ministerie verdacht deze man van het voorbereiden van handel in harddrugs. De rechtbank kan op basis van het dossier echter niet uitsluiten dat verdachte uit was op oplichting in plaats van voorbereiding van de handel in harddrugs. Daarom is de man vrijgesproken. 

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2022:5688

Uitspraken