Officier van justitie niet-ontvankelijk in grote drugszaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Officier van justitie niet-ontvankelijk in grote drugszaak
Middelburg, 17 december 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft de officier van justitie niet-ontvankelijk verklaard in een grote drugszaak. De rechtbank is van oordeel dat de verdachte op ernstige wijze in zijn verdedigingsbelangen is geschaad. Tijdens een groot deel van het hele opsporingsonderzoek is structureel en langdurig ontlastende informatie niet opgenomen in aanvragen voor de inzet van bijzondere opsporingsbevoegdheden, waaronder uiteindelijk de inzet van middelen die diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van de verdachte zoals taps en de doorzoeking van een woning.

Gebrekkige dossiervorming

Cannabis

Verder was er sprake van een gebrekkige dossiervorming in de zin dat de stukken van het eerste jaar van het opsporingsonderzoek (2010-2011) pas naar aanleiding van getuigenverhoren in september 2013 aan het dossier zijn toegevoegd. Tijdens de laatste zitting op 26 november 2015 is door de rechtbank vastgesteld dat de rechtbank en de verdediging kennelijk nog steeds niet de beschikking hadden over een volledig dossier

Ernstige inbreuk

Hierdoor is de waarheidsvinding sterk in het gedrang gekomen. De rechtbank is van oordeel dat de met de opsporing belaste ambtenaren ernstig inbreuk hebben gemaakt op de beginselen van een behoorlijke procesorde, met grove veronachtzaming van de belangen van de verdachte die daarmee aan zijn recht op een eerlijk proces tekort is gedaan. Voorts is daarmee in strijd gehandeld met de grondslagen van het strafproces, waardoor het wettelijk systeem in de kern is geraakt. Daarom wordt de officier van justitie niet-ontvankelijk verklaard.

28 medeverdachten

Hetzelfde gaat in hoofdlijnen op voor 28 medeverdachten van de hoofdverdachte. Ook in deze zaken verklaart de rechter de officier van justitie niet-ontvankelijk.

Uitspraken

Meest gelezen berichten