Voorzieningenrechter maakt einde aan sluiting beschoten woningen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Voorzieningenrechter maakt einde aan sluiting beschoten woningen
Breda, 30 januari 2018

De voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een streep gezet door het besluit van de burgemeester van Breda om twee woningen voor drie maanden te sluiten. Het gaat om twee woningen in Breda die begin januari werden beschoten. De rechtbank onderkent dat de maatregel is opgelegd om de rust en veiligheid in de straat te herstellen en de bewoners van beide huizen te beschermen. Tegelijkertijd is sprake van een zeer verstrekkende maatregel met ingrijpende gevolgen voor de bewoners, omdat zij gedurende enkele maanden niet in hun woning kunnen verblijven. Een dergelijke maatregel mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk is. Aangezien de omstandigheden sinds de schietpartij wezenlijk zijn gewijzigd, heeft de burgemeester niet toereikend kunnen uitleggen waarom de maatregel nog steeds nodig is.

Geen concrete dreiging

Enkele dagen nadat beide woningen werden beschoten, is de kleinzoon van de bewoonster van het ene huis om het leven gebracht en is de broer van de bewoonster van het andere huis met nog een ander opgepakt op verdenking hiervan. De burgemeester wijst op de mogelijke samenhang tussen deze drie geweldsincidenten, maar heeft de vrees voor herhaling niet kunnen concretiseren. Dat er sprake is van een concrete dreiging gericht tegen de bewoners of hun woning blijkt nergens uit, oordeelt de voorzieningenrechter. Evenmin heeft de burgemeester duidelijk kunnen maken waarom niet met andere, minder ingrijpende, maatregelen kan worden volstaan.

Belangenafweging

Na afweging van alle betrokken belangen is daarom geconcludeerd dat de bewoners terug moeten kunnen keren naar hun woning. De voorzieningenrechter wijst de verzoeken van beide bewoonsters toe en schorst het besluit van de burgemeester per 2 februari. ‘Dat geeft de burgemeester de gelegenheid om eventueel andere maatregelen te treffen, zoals het instellen van cameratoezicht of andere vormen van surveillance,’ staat in de uitspraak.

Uitspraken

Meest gelezen berichten