Werkstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Werkstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval
Middelburg, 07 mei 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, heeft een man veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Ook is hem een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd voor drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk en met een proeftijd van vijf jaar. De man heeft in 2013 op de A58 een dodelijk ongeval veroorzaakt door het gebruik van sociale media tijdens het autorijden.

Whatsapp

Op 8 oktober 2013 reed de man in zijn trekker met oplegger op de A58, ter hoogte van de gemeente Goes. Tijdens het autorijden was hij aan het ‘whatsappen’, waardoor hij niet merkte dat hij gedeeltelijk op de vluchtstrook reed. Daar was een man bezig met wegwerkzaamheden. De verdachte reed de man aan, die daardoor overleed.

Oordeel van de rechtbank

Volgens de rechtbank is het misdrijf van artikel 6 van de Wegenverkeerswet bewezen. Daarbij rekent de rechtbank het de verdachte, een beroepschauffeur met een aantal jaren ervaring, dit verkeersongeval met dodelijke afloop zwaar aan. Ook vindt de rechtbank het handelen van de man buitengewoon onvoorzichtig. Door zijn aandacht niet voortdurend bij het verkeer op de weg te houden, het slachtoffer en de bedrijfsauto niet tijdig op te merken en niet tijdig te remmen, heeft hij in hoge mate onvoorzichtig, onachtzaam, onnadenkend en ondeskundig gehandeld. Hierdoor is het zijn schuld dat het verkeersongeval heeft plaatsgevonden en dat het slachtoffer is overleden.
 

De officier van justitie had eerder een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een rij-ontzegging van twee jaar geëist. De rechtbank legt geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op maar een werkstraf van 240 uur. De verdachte is nog jong en heeft geen strafblad. Hij zal moeten leren leven met de gedachte dat door zijn toedoen iemand om het leven is gekomen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten