Laden...

Ziekenhuis moet schadevergoeding betalen aan patiënte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Ziekenhuis moet schadevergoeding betalen aan patiënte
Breda, 21 september 2022

Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal moet een schadevergoeding van 2.000 euro betalen aan een patiënte omdat haar medische gegevens veelvuldig werden ingezien door een medewerkster van dat ziekenhuis die daarvoor geen goede reden had. 

Het Bravis ziekenhuis is als werkgever aansprakelijk voor het handelen van de medewerkster en had ook beter moeten controleren of er sprake was van misbruik van het inzien van persoonsgegevens.

In de periode van 24 juni 2014 tot en met 11 juni 2018 bekeek de medewerkster - die inmiddels is ontslagen - het medisch dossier van de vrouw in totaal 79 keer. De rechtbank gaat ervan uit dat de medewerkster vertrouwelijke informatie over de patiënte heeft gedeeld met derden. Daardoor konden medische gegevens van de patiënte worden opgenomen in een boek dat haar ex-man schreef en de ziekenhuismedewerkster in eigen beheer publiceerde. 

De vrouw spande een rechtszaak aan tegen het ziekenhuis en eiste onder meer een vergoeding voor de immateriële schade die zij heeft geleden. De rechtbank heeft de schade deels toegewezen en vindt een schadevergoeding van 2.000 euro passend.