Laden...

Verdachte verkoop middel X overleden: OM niet-ontvankelijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Verdachte verkoop middel X overleden: OM niet-ontvankelijk
Breda, 09 juli 2024

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard in de verdere vervolging van een 77-jarige man. Hij is deze week overleden. De man werd verdacht van strafbare hulp bij zelfdoding en witwassen. Hij zou via internet het dodelijke middel X hebben verkocht.

Op 25 juni werd de strafzaak inhoudelijk behandeld in Breda. Het onderzoek werd deze dag gesloten en de rechtbank bepaalde dat er op 8 juli uitspraak zou worden gedaan. Nadat het onderzoek was gesloten en nog voordat de rechtbank uitspraak kon doen, overleed verdachte. In de wet staat dat als iemand komt te overlijden, het recht tot strafvervolging vervalt. Juridisch betekent dit dat de rechtbank de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie moet uitspreken. De rechtbank kan dan geen inhoudelijke uitspraak meer doen waarin wordt geoordeeld over de schuld of onschuld van verdachte. 

De rechtbank is zich bewust van de emoties die spelen rondom deze strafzaak. Hulp bij zelfdoding is een relatief nieuw fenomeen waarover in de samenleving verschillend wordt gedacht. Dit bleek tijdens de zitting ook uit de slachtofferverklaringen. Daarmee raakt deze zaak aan een algemeen maatschappelijk belang. Hierdoor kan de wens ontstaan om (delen) van het oordeel van de rechtbank toch openbaar te maken. Dit kan de rechtbank echter niet doen, omdat het Wetboek van Strafrecht daartoe geen ruimte biedt.  

Uitspraken