Laden...

Schuldenfunctionaris bij rechtbank Zeeland-West-Brabant

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Zeeland-West-Brabant > Schuldenfunctionaris bij rechtbank Zeeland-West-Brabant

Schuldenfunctionaris

De Rechtspraak wil een bijdrage leveren aan de oplossing van problemen van rechtzoekenden én van problemen in de samenleving. We willen mensen helpen die geldproblemen hebben en zorgen dat ze zelf kunnen beslissen wat er met hun geld gebeurt. Dit doen we door hen snel de hulp te geven die ze nodig hebben.


Werkwijze

Zodra bij de voorbereiding of op een zitting blijkt dat één van de partijen probleemschulden heeft, dan wordt de schuldenfunctionaris bij de zitting gevraagd. De schuldenfunctionaris gaat meteen in gesprek met de betrokkene. Na het gesprek zorgt de schuldenfunctionaris dat de betrokkene wordt uitgenodigd door de gemeentelijke schuldhulpverlening in zijn/haar woonplaats voor een afspraak.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant werkt  sinds oktober 2023 met schuldenfunctionarissen.

 

Werkwijze voor alle rechters en griffiers

Als tijdens een zitting de schuldproblematiek van de rechtzoekende duidelijk wordt, stelt de rechter 3 vragen:

1. Is er sprake van problematische schulden?

2. Wil de rechtzoekende ondersteuning?

3. Mogen de NAW-gegevens van de betrokkene worden doorgegeven aan de gemeente waar hij woont?

 

Wat gebeurt er als deze 3 vragen zijn gesteld?

Als de rechtzoekende alle drie de vragen met 'ja' beantwoordt,  zijn er 2 routes mogelijk:

Route 1: Griffier roept schuldenfunctionaris op:

  1. Griffier roept een schuldenfunctionaris op, deze is op afroep beschikbaar.
  2. De schuldenfunctionaris heeft na de zitting een kort gesprek met de rechtzoekende, noteert de gegevens en vraagt de rechtzoekende om een handtekening onder die opgave van gegevens te zetten.
  3. De schuldenfunctionaris zorgt dat deze gegevens bij de juiste gemeente terecht komen.

Route 2: Griffier vult formulier doorverwijzing in:

  1. De schuldenfunctionaris is niet aanwezig of beschikbaar.
  2. De griffier vult na afloop van de zitting met de rechtzoekende een digitaal formulier in. In dat document geeft hij toestemming dat de rechtbank de gegevens van de rechtzoekende aan de gemeente doorstuurt. Het ingevulde formulier gaat rechtstreeks naar de schuldenfunctionaris.
  3. De schuldenfunctionaris zorgt dat de gegevens bij de juiste gemeente terecht komen.

Met de gemeenten is afgesproken, dat zij binnen 5 werkdagen na ontvangst van de gegevens contact opnemen met de rechtzoekende.

 

Hoe werkt de schuldenfunctionaris?

De schuldenfunctionaris gaat in gesprek met de rechtzoekende en brengt de schuldensituatie in kaart. Als de betrokkene dat wil en als het mogelijk is, komt er zo snel mogelijk een afspraak met de betrokkene bij de gemeentelijke schuldhulpverlening zijn/haar woonplaats.
De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft samenwerkingen  met gemeenten in de regio Zeeland-West-Brabant. Er zijn schuldenfunctionarissen werkzaam in Middelburg en in Breda.

 

Contact

Wilt u contact opnemen met het Bureau Schuldenfunctionaris? U kunt een e-mail sturen schuldenfunctionaris.breda.rb-zwb@rechtspraak.nl of naar schuldenfunctionaris.middelburg.rb-zwb@rechtspraak.nl