Voordat rechters op de zitting onderzoeken of de schuld van de verdachte bewezen is en hoe hij tot zijn daad is gekomen, heeft de rechter-commissaris al veel werk verricht. Want ook tijdens het opsporingsonderzoek van politie en justitie is soms het oordeel van een rechter nodig. Bijvoorbeeld over verlenging van het voorarrest, het afluisteren van telefoons, het plaatsen van verborgen microfoons of andere ingrijpende maatregelen. De rechter-commissaris controleert of de verdenking daar ernstig genoeg voor is.
“Voor opsporingsmiddelen die inbreuk maken op iemands grondrechten, is altijd toestemming van de rechter-commissaris nodig”, zegt Mul.
Bij huiszoekingen – zo’n vijftien per week in Rotterdam – gaat de
rc zelfs mee.
“Dat is zo’n vergaande schending van de privacy”, zegt Mul. “Wij houden toezicht op een ordelijk verloop: niet te veel mensen naar binnen, niet onnodig lang blijven en het graven in kasten en laden beperken tot wat noodzakelijk is." Als iemand verdacht wordt van drugshandel, mag de politie best ruim zoeken. Maar je mag bijvoorbeeld niet met een gevonden seksspeeltje uit het raam gaan hangen om die aan je collega’s te laten zien.”