Een automobilist veroorzaakt een dodelijk ongeval en krijgt een taakstraf. Een tiener die een leeftijdsgenoot heeft doodgestoken, wordt veroordeeld tot 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.
Zulke rechtszaken roepen vragen op, zoals: is deze straf niet veel te licht? Susanne Tempel vindt het een uitdaging om vonnissen in de media uit te leggen in ‘huis-, tuin- en keukentaal’, zonder veel mitsen en maren en juridische begrippen.
Zij is rechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant en treedt ook op als persrechter. Dan beantwoordt ze vragen van journalisten en geeft uitleg voor tv-camera’s. ‘Meestal bij strafzaken. De belangrijkste vragen zijn dan: wat is de straf, en waarom heeft de rechtbank deze straf opgelegd?
Soms zitten er juridisch gezien meer haken en ogen aan. Bijvoorbeeld als iemand geweld heeft gebruikt uit een vorm van zelfverdediging en daarom misschien een lagere straf krijgt. Of als undercoveragenten zijn ingezet bij de opsporing. Dat is best spectaculair, daar bestaan hele tv-series over. Maar het is ook aan allerlei regels gebonden die wel wat uitleg vergen.’