Laden...

Veelgestelde vragen Centraal curatele- en bewindregister

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Registers > Veelgestelde vragen Centraal curatele- en bewindregister

Wie publiceert in het register?

De rechtbanken publiceren in het Centraal curatele- en bewindregister (CCBR). De bewindvoerder zorgt voor een aantekening van het bewind in de openbare registers zoals het kadaster en het handelsregister.

Kan ik het register koppelen met een eigen IT-systeem?

Organisaties kunnen gebruikmaken van de webservice van de Rechtspraak. Hiermee kunt u een geautomatiseerde koppeling maken tussen het CCBR en uw eigen systeem. Om de webservice te gebruiken, ontwikkelt u zelf een applicatie.

De rechtspraak biedt voor die ontwikkeling aanvullende technische informatie, maar verleent geen technische ondersteuning. De webservice bevat dezelfde informatie als het register op Rechtspraak.nl en de manier van zoeken is ook hetzelfde; het verschil is dat gegevens op de website handmatig ingevoerd moeten worden en via de webservice elektronisch verzonden worden.

Bekijk meer informatie over onze webservice . Aanvragen van een abonnement en opvragen van accountgegevens kan via het abonneeportaal.

Wanneer wordt een registratie uit het register gehaald?

Als de curatele of het bewind stopt, volgt uitschrijving uit het register. Het tijdstip van uitschrijving hangt af van de reden van de beëindiging. Er zijn 3 situaties mogelijk:

  1. De curatele of het bewind is ingesteld voor een bepaalde periode. Op de eerste dag na het verstrijken van die periode volgt de uitschrijving.
  2. Na een verzoek tot opheffing, besluit de rechter dat de curatele of het bewind kan stoppen. Als tegen dat besluit (beschikking) niet in hoger beroep wordt gegaan, dan volgt uitschrijving doorgaans binnen drie maanden na de beschikking.
  3. De persoon voor wie er curatele of bewind was, is overleden. Nadat de griffie van de rechtbank het bericht van overlijden heeft ontvangen, volgt de uitschrijving.

Hoe maak ik een uittreksel uit het CCBR?

Via het register kunt u een verklaring niet voorkomen in het CCBR en een uittreksel van de inschrijving downloaden en opslaan. Het register is openbaar. Dit betekent dat iedereen van de gegevens in het register kennis kan nemen.

Zoek de persoon op in het register:

  • Wanneer deze er niet in voorkomt, krijgt u 0 resultaten. Via de link 'afdrukken verklaring niet voorkomen' kunt u de verklaring downloaden en opslaan.
  • Komt deze persoon wel voor in het register, dan klikt u bij gevonden curatelen en/of bewinden op de achternaam van deze persoon. Vervolgens komt u op een pagina met de details van de inschrijving. Klik op 'afdrukken uittreksel' om het uittreksel van de inschrijving en de validatiecode te downloaden en op te slaan.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.