Supersnelrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Thema's > Supersnelrecht

Inleiding

Supersnelrecht is een samenwerking tussen Openbaar Ministerie en de Rechtspraak waarbij verdachten snel voor de rechter komen. Het gaat om (bewijstechnisch) eenvoudige zaken, waarbij geen verder onderzoek nodig lijkt. (Super) snelrechtzaken worden behandeld bij de politierechter. De verdediging moet akkoord gaan met een behandeling volgens het supersnelrecht. De dader kan zijn eventuele straf direct uitzitten. Zo worden strafzaken zo snel mogelijk afgehandeld.

  

 

Infographic

Infographic supersnelrecht

 

 

 

 

 Vraag en antwoord

>Alles uitklappen
  • Het blijkt al uit de naam, maar het grootste verschil is de tijdsduur van de procedure. In het (super)snelrecht wordt meer vaart gemaakt met de procedure, terwijl een reguliere strafzaak langer kan duren. De reden dat het sneller gaat, is omdat zaken in het (super)snelrecht eenvoudiger zijn. Bij snelrecht staat een verdachte binnen zeventien dagen voor de rechter, bij supersnelrecht binnen drie tot zes dagen.
  • Alleen eenvoudige zaken, waarbij geen verder onderzoek nodig lijkt, kunnen op een supersnelrechtzitting behandeld worden. Hoe sneller je een zaak voor de rechter brengt, hoe korter de politie de tijd heeft om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. Daarom zijn alleen zaken die bewijstechnisch relatief eenvoudig zijn geschikt voor supersnelrecht. Zaken die niet geschikt zijn kunnen voor de reguliere rechter worden gebracht. Een zaak wordt alleen behandeld in het (super)snelrecht als de verdediging akkoord is. 
  • Nee. De meeste rechtbanken in de randstad houden het hele jaar door supersnelrechtzittingen. Ook zaken rondom bijvoorbeeld winkeldiefstal worden op deze manier behandeld. Snelrecht is, zolang de zaken er geschikt voor zijn, een effectief middel om zaken snel af te handelen. 

Supersnelrecht in beeld

       

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum