Laden...

Taakstraffen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Thema's > Taakstraffen
 
 

De rechter kan voor een strafbaar feit maximaal 240 uur taakstraf oftewel werkstraf opleggen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een andere straf. Bijvoorbeeld een (korte) gevangenisstraf, toezicht van reclassering of boete. In combinatie met een taakstraf is de maximum gevangenisstraf 6 maanden.

Soorten taakstraffen

Iemand die een taakstraf krijgt, moet onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld voor de gemeente, een zorginstelling of Staatsbosbeheer. Het gaat om werk als: hulp in de keuken van het bejaardentehuis, plantsoenendienst, vuil prikken op straat, graffiti verwijderen.

In 2019 legde de rechter 28.995 keer een taakstraf op. Bron: Criminaliteit en Rechtshandhaving, (wodc.nl) 

Passende taakstraf

De Reclassering zorgt ervoor dat de gestrafte een passende taakstraf krijgt. Die moet zoveel mogelijk aansluiten bij het misdrijf. Is iemand gestraft voor graffiti spuiten, dan kan het zijn dat diegene als (taak)straf graffiti moet verwijderen.

Samenleving

Met de taakstraf doet de gestrafte boete voor een licht misdrijf. Daarbij blijft hij in contact met de samenleving en leert hij zelfdiscipline. Dat verkleint de kans dat hij opnieuw de fout in gaat. De gestrafte maakt door het uitvoeren van de taakstraf iets goed voor de samenleving die hij heeft beschadigd. 

In vergelijking met een reguliere straf is bij een taakstraf de kans kleiner dat de gestrafte ‘besmet’ wordt door zwaardere criminelen.

Taakstraf en gevangenisstraf 

Als de gestrafte zijn werkstraf niet (goed) doet, moet hij de gevangenis in. Op 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf staat maximaal 1 dag gevangenisstraf.

 

Kunnen jeugdigen ook een taakstraf krijgen? 

Dat kan, maar in het jeugdstrafrecht kan een taakstraf ook bestaan uit een leerstraf. Bij een leerstraf volgt de gestrafte een training om zijn onderliggende probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld verslaving of gedragsproblemen.

Taakstraf

Strafrechter Elianne van Rens legt uit wanneer een rechter een taakstraf oplegt en waarom de rechter voor deze straf kiest. En kun je je taakstraf ook niet doen?

Relevante onderwerpen:

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact