Laden...

Handlichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Juridische begrippen > Handlichting

Wat is handlichting?

Bij handlichting kan een 16- of 17-jarige via de kantonrechter bepaalde bevoegdheden van een meerderjarige krijgen. Bijvoorbeeld voor het starten van een onderneming. De minderjarige hoeft dan niet voor iedere rechtshandeling toestemming te vragen aan de ouders.

Handlichting wordt aangevraagd via een verzoekschrift. De rechter bepaalt welke bevoegdheden de minderjarige krijgt. Handlichting wordt niet gegeven tegen de wil van de ouders (voor zover die het gezag over de minderjarige uitoefenen).

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact