Laden...

Zitting bijwonen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechtbank > Zitting bijwonen

Wilt u een rechtszaak bijwonen? De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen. Vanwege de privacy van de betrokken personen zijn de volgende zaken niet openbaar:

  • belastingzaken
  • personen- en familiezaken
  • zaken waarin mensen onder de 18 jaar betrokken zijn
  • procedures waarin medische gegevens van een persoon een rol spelen
 
 
 

Hoe bereidt u zich voor op uw bezoek aan de rechtbank?

U kunt een rechtszaak bijwonen omdat u als procespartij betrokken bent bij een zaak. U ontvangt dan in de meeste gevallen een uitnodiging voor de zitting.

Maar u kunt ook als bezoeker (alleen of met een groep) een openbare zitting bijwonen. Lees hoe u zich in beide gevallen voorbereidt op de zitting.

 

Als betrokkene

Als u als procespartij bent betrokken bij een rechtszaak, wordt u in de meeste gevallen tijdens de procedure uitgenodigd door de rechtbank om een zitting bij te wonen.

Als bezoeker of als groep

Als bezoeker komt u naar de rechtbank om een openbare zitting bij te wonen of voor een rondleiding of groepsbezoek (bijvoorbeeld voor studenten of schoolklassen). Het is van belang om de groep van tevoren aan te melden bij de rechtbank.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.