Laden...

Veelgestelde vragen Veilig Mailen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Veilig Mailen met de Rechtspraak > Veelgestelde vragen Veilig Mailen

 Veilig Mailen vervangt fax vanaf 1 februari 2022

>Alles uitklappen
 • Ja, u kunt straks kiezen uit verschillende leveranciers. Die moeten dan voldoen aan de NEN-norm NTA 7530. De Rechtspraak heeft deze norm ontwikkeld samen met diverse partijen, zoals advocaten, deurwaarders en leveranciers van Veilig Mailen-oplossingen.

 • Deze nieuwe NEN-norm bevat afspraken om data veilig en zonder verlies van informatie te kunnen uitwisselen:

  • naast de veiligheid wordt ook aangetoond dat e-mailverkeer heeft plaatsgevonden tussen de juiste partijen.
  • de afzender ontvangt een ontvangstbevestiging met datum en tijdstip.

  De NEN-norm wordt in 2021 van kracht en is een voorwaarde voor Veilig Mailen met de Rechtspraak.

 • Vraag advies aan uw IT-dienstverlener over het gebruik van Veilig Mailen en het voldoen aan de NEN-norm (NTA 7530).

 • Nee, dat hoeft niet. Iedereen kan vanaf najaar 2021 een veilig mailcontact starten met een gerecht via een link op Rechtspraak.nl. Deze link komt op de contactpagina van het gerecht waarnaar u vertrouwelijke informatie wilt sturen.
  Hiermee kunt u zelf veilig mailen starten met de Rechtspraak zonder account. Dat kan plaats- en tijdsonafhankelijk.

 • Veilig Mailen heeft nu al dezelfde status als een faxbericht. Dat staat in de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling. Dat betekent dat een processtuk op papier moet worden nagestuurd als het volgens de wet ondertekend moet worden. Ook in de Nota van Toelichting bij het per 1 januari 2021 in werking getreden Besluit elektronisch procederen (Bep) (wetten.overheid.nl) wordt aan Veilig mailen dezelfde status toegekend als aan de fax. Alleen het middel wijzigt en niet de juridische grondslag.
  De Rechtspraak gaat nu de procesreglementen updaten. Daarin komt te staan dat en hoe Veilig Mailen kan worden gebruikt als middel voor snelle elektronische communicatie met de rechtspraak. De fax wordt dan niet meer genoemd.

 • Inderdaad. In verband met de coronamaatregelen geldt sinds 9 april 2020 de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak (art. 1.3). Processtukken en berichten die partijen of advocaten normaal per post of fax versturen, kunnen sindsdien tijdelijk ook via Veilig Mailen worden verstuurd. Is het een processtuk dat volgens de wet ondertekend moet zijn, dan moet dat stuk binnen 14 dagen per post nagestuurd worden.
  De Rechtspraak heeft besloten Veilig Mailen definitief in te voeren. Veilig Mailen vervangt het faxverkeer volledig vanaf 1 februari 2022.

 • KPN stopt met ISDN-dienstverlening. Hierdoor wordt het traditionele faxverkeer niet langer ondersteund en is faxen niet meer mogelijk.

 Veilig Mailen - Tijdelijke regeling

>Alles uitklappen

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp