Laden...

Veilig Mailen met de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Veilig Mailen met de Rechtspraak

Wanneer gebruik ik Veilig Mailen?

Snel en eenvoudig documenten en berichten uitwisselen is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Bescherming van vertrouwelijke gegevens is voor de Rechtspraak van groot belang. Daarom stuurt u vertrouwelijke berichten en stukken naar de Rechtspraak via een beveiligd platform voor Veilig Mailen. Dit kan met en zonder abonnement.

  • Bent u juridisch professional en wilt u een abonnement afsluiten met een Veilig Mailen-aanbieder? Vraag advies aan uw IT-dienstverlener over het gebruik van Veilig Mailen.
  • Wilt u niet mailen? U kunt documenten en dossierstukken ook opsturen of afgeven bij de informatiebalie van de rechtbank, het hof of college.
  • Communiceert u al digitaal met de Rechtspraak, bijvoorbeeld via Mijn Rechtspraak, Mijn Strafdossier of Mijn Bewind? Dan stuurt u documenten en berichten via die veilige manier.

 

Verstuurt u een processtuk dat u volgens de wet moet ondertekenen? Lees dan in het procesreglement of u het document per post moet nasturen of aan welke andere voorwaarden dit moet voldoen.

Hoe werkt Veilig Mailen?

Veilig Mailen met abonnement

Stuurt u geregeld stukken en andere vertrouwelijke gegevens naar de Rechtspraak?  Dan werkt Veilig Mailen met een abonnement efficiënter en gebruikersvriendelijker. U kiest zelf een aanbieder van Veilig Mailen.

Heeft u een abonnement? Ga dan naar de pagina met e-mailadressen voor Veilig Mailen, kies het gerecht en de griffie waarmee u wilt mailen en kies het e-mailadres.

Veilig Mailen zonder abonnement

Stuurt u af en toe stukken of vertrouwelijke informatie naar de Rechtspraak? U kunt via deze website een Veilig Mailcontact starten. Dit is kosteloos en u hoeft hiervoor geen abonnement af te sluiten. Lees hieronder hoe dat werkt.

Bericht versturen

Kijk op de contactpagina en kies de instantie en het team waarmee u veilig wilt mailen. Klik daarna op ‘Veilig mailcontact’. Vul in het scherm uw naam en e-mailadres in en klik op ‘Uitwisseling starten’. U ontvangt per mail een code waarmee u toegang krijgt tot het Veilig Mailen-platform van de Rechtspraak. Daarna kunt u berichten versturen en bijlagen in pdf.

Bericht ontvangen

U ontvangt een beveiligd bericht van de Rechtspraak per mail via Zivver. U herkent het bericht aan het Rechtspraak-logo. Via de knop ‘Openen’ of de link in de mail komt u in de beveiligde omgeving. Vul daar de sms-code of toegangscode in. Die ontvangt u door de instructies in de mail te volgen. Of gebruik de code die u met de Rechtspraak heeft afgesproken.

Bericht beantwoorden

Via de knop ‘Beantwoorden’ kunt u een beveiligd bericht terugsturen. U kunt ook bijlagen in pdf toevoegen.

 

Veilig Mailen-aanbieders

De Rechtspraak gebruikt Veilig Mailen via Zivver. U kunt zelf een van de volgende Veilig Mailen-aanbieders kiezen. Deze aanbieders voldoen aan NTA 7516* en zijn technisch gekoppeld met de Rechtspraak: 

  • Aangetekend Mailen
  • Bastion 365
  • Bastionic
  • Crytpshare
  • Fenestrae
  • Secumailer
  • Smartlockr
  • Zivver
  • ZorgMail

Om te kunnen communiceren met de Rechtspraak moet u rekening houden met de volgende voorwaarden:

  1. De aanbieder moet NTA 7516 gecertificeerd zijn*. Ook aanbieders die eIDas (qERDS) zijn gecertificeerd, kunnen communiceren met de Rechtspraak als ze ‘interoperabel zijn’ volgens NTA 7516.
  2. Als u een ontvangstbevestiging met datum en tijdstip wilt ontvangen,
    moet u daarover afspraken maken met uw Veilig Mailen-aanbieder.

NTA 7516
Per 15 mei 2022 zijn de eerder uitgegeven NTA 7516-certificaten voor Veilig Mailen niet meer geldig. Deze certificaten golden als voorwaarde voor Veilig Mailen met de Rechtspraak. 

In afstemming met het ministerie van VWS wordt onderzocht hoe de certificering voor de NTA 7516 weer vlot kan worden getrokken. Tot die tijd blijft veilig mailverkeer met de Rechtspraak mogelijk via de Veilig Mailen-aanbieders die op 14 mei 2022 NTA 7516-gecertificeerd én technisch gekoppeld waren met (de Veilig Mailen-aanbieder van) de Rechtspraak. Op de langere termijn is de Rechtspraak van plan om het Europese certificaat eIDAS (qERDS) als voorwaarde te stellen om veilig te mailen met de Rechtspraak. Streefdatum daarvoor is 1 januari 2024.

Privacy

Persoonsgegevens zijn noodzakelijk om een correcte gerechtelijke procedure te voeren. De Rechtspraak gebruikt deze gegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn afgegeven.

Contactgegevens wijzigen

Wijzigt uw mailadres of telefoonnummer, geef dit dan door via Mijn Orde (advocatenorde.nl). De rechtbank ontvangt de wijziging de volgende werkdag. Zo kunnen wij veilig met u blijven communiceren.

Vraag en antwoord

Mag ik een reguliere mail sturen aan de Rechtspraak?

Voor het versturen van vertrouwelijke gegevens gebruikt u altijd Veilig Mailen. In andere gevallen, kunt u een reguliere mail sturen.

Is Veilig Mailen wettelijk geregeld?

Veilig Mailen kan volgens het Besluit Elektronisch procederen (Bep) (wetten.overheid.nl) worden gebruikt als elektronische communicatie voor processtukken. In de actuele procesreglementen staat of en hoe u Veilig Mailen moet gebruiken. Bijvoorbeeld of het document per post moet nasturen of aan welke andere voorwaarden uw Veilige Mail moet voldoen.

Het lukt niet om een veilige mail van de Rechtspraak te beantwoorden. Wat moet ik doen?

U kunt contact opnemen met het Rechtspraak Servicecentrum.

 



 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

volg ons op instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp