Laden...

Veilig Mailen met de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Veilig Mailen met de Rechtspraak

Vanaf 1 februari 2022 stapt de Rechtspraak volledig over op Veilig Mailen. Bent u juridisch professional: vraag advies aan uw IT-dienstverlener over het gebruik van Veilig Mailen en het voldoen aan de NEN-norm (NTA 7530).

 

 

Snel en veilig informatie uitwisselen

Snel en eenvoudig documenten en berichten uitwisselen is niet meer weg te denken in de huidige samenleving. Daarom wil de Rechtspraak digitaal toegankelijk zijn. Bescherming van vertrouwelijke gegevens is voor de Rechtspraak van groot belang. Om uw vertrouwelijke informatie te beschermen, verstuurt de Rechtspraak deze versleuteld via mail. Zo bent u er zeker van dat alleen u deze informatie kunt lezen.

Veilig Mailen tijdelijk gelijk aan fax

In verband met het coronavirus geldt sinds 9 april 2020 de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak. Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u ook tijdelijk via Veilig Mailen versturen. Dat geldt ook voor stukken die u van de Rechtspraak ontvangt. Is het een processtuk dat u volgens de wet moet ondertekenen, dan moet u dat stuk binnen 14 dagen per post nasturen.

 Hoe werkt Veilig Mailen?

>Alles uitklappen
 • Veilig Mailen met en zonder abonnement

  De Rechtspraak gebruikt nu Veilig Mailen via Zivver. Als eind 2021 de NEN-norm NTA 7530 van kracht wordt, kunt u kiezen uit die leveranciers van Veilig Mailen die aan deze NEN-norm voldoen. Op het moment dat de NEN-norm van kracht wordt, zullen de Rechtspraak en NEN hierover berichten. Diensten die EIDAS (qERDS) (https://webgate.ec.europa.eu) zijn gecertificeerd voldoen al aan deze norm.

  Ook zonder abonnement kunt u eind 2021 een veilig mailcontact starten. Dit kan via een speciale link op de contactpagina van het betreffende gerecht op Rechtspraak.nl.

  Bericht ontvangen

  U ontvangt een beveiligd bericht van de Rechtspraak per mail via Zivver. Dat bericht herkent u aan het Rechtspraak-logo. Via de knop ‘Openen’ of de link in de mail kunt u het bericht lezen in Zivver.

  Bericht beantwoorden

  Via de knop ‘Beantwoorden’ kunt u een beveiligd bericht terugsturen. U kunt ook bijlagen toevoegen.

  Veilige mail versturen

  Open ‘Nieuw bericht’ in uw Zivver-account om een veilige mail te sturen. Bekijk de voorschriften in artikel 1.2.4 van de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak. U kunt dit bericht alleen versturen naar een van de tijdelijke mailadressen van de Rechtspraak. Ga naar de tijdelijke pagina met e-mailadressen voor Veilig Mailen, kies het gerecht waar u naartoe wilt mailen en kies het e-mailadres.

  Verstuurt u een processtuk dat u volgens de wet moet ondertekenen? Stuur het stuk met handtekening binnen 14 dagen per post na. Bekijk de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak en rechtsgebied-specifieke aanvullende regelingen.

   

 • Bericht ontvangen

  U ontvangt een beveiligd bericht van de Rechtspraak per mail via Zivver. U herkent het bericht aan het Rechtspraak-logo. Via de knop ‘Openen’ of de link in de mail komt u in de beveiligde omgeving. Vul daar de SMS-code of toegangscode in. Die ontvangt u door de instructies in de mail te volgen. Of gebruik de code die u met de Rechtspraak heeft afgesproken.

  Bericht beantwoorden

  Via de knop ‘Beantwoorden’ kunt u een beveiligd bericht terugsturen. U kunt ook bijlagen toevoegen.

  Veilige mail versturen

  Wilt u voor de eerste keer in een zaak of over een bepaald onderwerp Veilig Mailen? Neem contact op met de griffie. Zij sturen u een beveiligd bericht waarop u kunt reageren. Via beantwoorden kunt u daarna in die zaak veilig blijven mailen.

Privacy

Persoonsgegevens zijn noodzakelijk om een correcte gerechtelijke procedure te voeren. De Rechtspraak gebruikt deze gegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn afgegeven.

Contactgegevens wijzigen

Wijzigt uw mailadres of telefoonnummer, geef dit dan telefonisch door aan de griffies van de Rechtspraak waar u contact mee heeft. Zo kunnen wij veilig met u blijven communiceren.

Vraag en antwoord

Mag ik een reguliere mail sturen aan de Rechtspraak?

Dat mag alleen als u geen vertrouwelijke gegevens in uw mail opneemt. Wilt u toch vertrouwelijke gegevens mailen, neem dan contact op met het gerecht waarnaar u een mail wilt sturen. Zij sturen u een beveiligd bericht waarop u kunt reageren.

Kan ik via Veilig Mailen zaaksgebonden stukken sturen naar de Rechtspraak?

Dat is tijdelijk mogelijk volgens de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak. Stukken die u moet ondertekenen, moet u binnen 14 dagen per post nasturen

Het lukt niet om een veilige mail van de Rechtspraak te beantwoorden. Wat moet ik doen?

U kunt contact opnemen met het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp