Laden...

Veilig Mailen met de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Veilig Mailen met de Rechtspraak

Vanaf 1 februari 2022 is er geen faxverkeer meer mogelijk met de Rechtspraak. Via Veilig Mailen stuurt en ontvangt u veilig persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. 

Bent u juridisch professional: vraag advies aan uw IT-dienstverlener over het gebruik van Veilig Mailen en het voldoen aan de NEN-norm (NTA 7516).

 

Wanneer gebruik ik Veilig Mailen?

Snel en eenvoudig documenten en berichten uitwisselen is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Bescherming van vertrouwelijke gegevens is voor de Rechtspraak van groot belang. Daarom stuurt u vertrouwelijke berichten en stukken naar de Rechtspraak alleen via een beveiligd platform voor Veilig Mailen.

 • Wilt u niet mailen? U kunt documenten en dossierstukken ook opsturen of afgeven bij de informatiebalie van de rechtbank, het hof of college. 
 • Communiceert u al digitaal met de Rechtspraak via Mijn Rechtspraak, Mijn Strafdossier of Mijn Bewind? Documenten en berichten stuurt u dan via dat beveiligde webportaal.

 

 

Veilig Mailen gelijk aan fax

In verband met het coronavirus geldt sinds 9 april 2020 de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak. Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u ook via Veilig Mailen versturen. Dat geldt ook voor stukken die u van de Rechtspraak ontvangt. Is het een processtuk dat u volgens de wet moet ondertekenen, dan moet u dat stuk binnen 14 dagen per post nasturen. Inmiddels ziet de Rechtspraak Veilig Mailen als een duurzame oplossing voor het veilig digitaal uitwisselen van vertrouwelijke informatie. Er worden nieuwe procesreglementen ontwikkeld waarin komt te staan hoe Veilig Mailen kan worden gebruikt als middel voor snelle digitale communicatie met de Rechtspraak.

Veilig Mailen-aanbieders

De Rechtspraak gebruikt Veilig Mailen via Zivver. U kunt zelf een Veilig Mailen-aanbieder kiezen. Om te kunnen communiceren met de Rechtspraak moet deze aanbieder voldoen aan de NEN-norm NTA 7516. Ook aanbieders die eIDas (qERDS) zijn gecertificeerd, kunnen communiceren met de Rechtspraak als ze ‘interoperabel zijn’ volgens NTA 7516.

 • Als u een abonnement afsluit, vermeld dan bij uw aanvraag dat u veilig wilt mailen met de Rechtspraak.
 • Als u een ontvangstbevestiging met datum en tijdstip wilt ontvangen, moet u daarover afspraken maken met uw Veilig Mailen-aanbieder.

Verstuurt u een processtuk dat u volgens de wet moet ondertekenen? Stuur het stuk met handtekening binnen 14 dagen per post na. Bekijk de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak en aanvullende regelingen per rechtsgebied.

 

 Hoe werkt Veilig Mailen?

>Alles uitklappen
 • Bericht versturen

  Kijk op de contactpagina en kies de instantie en het team waarmee u veilig wilt mailen. Klik daarna op ‘Veilig mailcontact’. Vul in het scherm uw naam en e-mailadres in en klik op ‘Uitwisseling starten’. U ontvangt per mail een code waarmee u toegang krijgt tot het Veilig Mailen-platform van de Rechtspraak. Daarna kunt u berichten versturen en bijlagen in pdf.

  Bericht ontvangen

  U ontvangt een beveiligd bericht van de Rechtspraak per mail via Zivver. U herkent het bericht aan het Rechtspraak-logo. Via de knop ‘Openen’ of de link in de mail komt u in de beveiligde omgeving. Vul daar de SMS-code of toegangscode in. Die ontvangt u door de instructies in de mail te volgen. Of gebruik de code die u met de Rechtspraak heeft afgesproken.

  Bericht beantwoorden

  Via de knop ‘Beantwoorden’ kunt u een beveiligd bericht terugsturen. U kunt ook bijlagen in pdf toevoegen.


 • Als u rechtstreeks en veilig berichten en stukken wilt uitwisselen met de Rechtspraak, dan sluit u een abonnement af bij een aanbieder van Veilig Mailen die voldoet aan de NTA 7516. Vermeld bij uw aanvraag dat u veilig wilt mailen met de Rechtspraak. Als een ontvangstbevestiging met datum en tijdstip wilt ontvangen, moet u daarover afspraken maken met uw Veilig Mailen-aanbieder.

  Ga naar de pagina met e-mailadressen voor Veilig Mailen, kies het gerecht en de griffie waarmee u wilt mailen en kies het e-mailadres.


Privacy

Persoonsgegevens zijn noodzakelijk om een correcte gerechtelijke procedure te voeren. De Rechtspraak gebruikt deze gegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn afgegeven.

Contactgegevens wijzigen

Wijzigt uw mailadres of telefoonnummer, geef dit dan telefonisch door aan de griffies van de Rechtspraak waar u contact mee heeft. Zo kunnen wij veilig met u blijven communiceren.

Vraag en antwoord

Mag ik een reguliere mail sturen aan de Rechtspraak?

Voor het versturen van vertrouwelijke gegevens gebruikt u altijd Veilig Mailen. In andere gevallen, kunt u een reguliere mail sturen.

Kan ik via Veilig Mailen zaaksgebonden stukken sturen naar de Rechtspraak?

Dat is tijdelijk mogelijk volgens de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak. Stukken die u moet ondertekenen, moet u binnen 14 dagen per post nasturen

Het lukt niet om een veilige mail van de Rechtspraak te beantwoorden. Wat moet ik doen?

U kunt contact opnemen met het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp