Laden...

Veilig Mailen met de Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Veilig Mailen met de Rechtspraak

Vanaf 1 februari 2022 vervangt Veilig Mailen de fax. Bent u juridisch professional: vraag advies aan uw IT-dienstverlener over het gebruik van Veilig Mailen en het voldoen aan de NEN-norm (NTA 7516).

 

 

Wanneer gebruik ik Veilig Mailen?

Snel en eenvoudig documenten en berichten uitwisselen is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Bescherming van vertrouwelijke gegevens is voor de Rechtspraak van groot belang. Daarom stuurt u vertrouwelijke berichten en stukken naar de Rechtspraak alleen via een beveiligd platform voor Veilig Mailen.

 • Wilt u niet mailen? U kunt documenten en dossierstukken ook opsturen of afgeven bij de informatiebalie van de rechtbank, het hof of college. 
 • Communiceert u al digitaal met de Rechtspraak via Mijn Rechtspraak, Mijn Strafdossier of Mijn Bewind? Documenten en berichten stuurt u dan via dat beveiligde webportaal.

 

 

Veilig Mailen tijdelijk gelijk aan fax

In verband met het coronavirus geldt sinds 9 april 2020 de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak. Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u ook tijdelijk via Veilig Mailen versturen. Dat geldt ook voor stukken die u van de Rechtspraak ontvangt. Is het een processtuk dat u volgens de wet moet ondertekenen, dan moet u dat stuk binnen 14 dagen per post nasturen.

Veilig Mailen aanbieders

De Rechtspraak gebruikt Veilig Mailen via Zivver. U kunt zelf een Veilig Mailen-aanbieder kiezen. Om te kunnen communiceren met de Rechtspraak moet de aanbieder voldoen aan de NEN-norm NTA 7516. Ook is het wenselijk dat de aanbieder -indien nodig- een ontvangstbevestiging met verzenddatum en -tijdstip kan leveren.
Diensten die eIDAS (qERDS) zijn gecertificeerd (esignature.ec.europa.eu) voldoen als zij kunnen communiceren met de Rechtspraak (interoperabel zijn) volgens NTA 7516.

Verstuurt u een processtuk dat u volgens de wet moet ondertekenen? Stuur het stuk met handtekening binnen 14 dagen per post na. Bekijk de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak en aanvullende regelingen per rechtsgebied.

 

 Hoe werkt Veilig Mailen?

>Alles uitklappen
 • Bericht versturen

  Kijk op de contactpagina en kies de instantie en het team waarmee u veilig wilt mailen. Klik daarna op ‘Veilig mailcontact’. Vul in het scherm uw naam en e-mailadres in en klik op ‘Uitwisseling starten’. U ontvangt per mail een code waarmee u toegang krijgt tot het Veilig Mailen-platform van de Rechtspraak. Daarna kunt u berichten versturen en bijlagen in pdf.

  Bericht ontvangen

  U ontvangt een beveiligd bericht van de Rechtspraak per mail via Zivver. U herkent het bericht aan het Rechtspraak-logo. Via de knop ‘Openen’ of de link in de mail komt u in de beveiligde omgeving. Vul daar de SMS-code of toegangscode in. Die ontvangt u door de instructies in de mail te volgen. Of gebruik de code die u met de Rechtspraak heeft afgesproken.

  Bericht beantwoorden

  Via de knop ‘Beantwoorden’ kunt u een beveiligd bericht terugsturen. U kunt ook bijlagen in pdf toevoegen.


 • Heeft u een abonnement bij een aanbieder van Veilig Mailen die voldoet aan de NTA 7516? Dan kunt u rechtstreeks en veilig berichten en stukken uitwisselen via de mail met de Rechtspraak. Ook is het wenselijk dat de aanbieder -indien nodig- een ontvangstbevestiging met verzenddatum en -tijdstip kan leveren. 

  Ga naar de pagina met e-mailadressen voor Veilig Mailen, kies het gerecht en de griffie waarmee u wilt mailen en kies het e-mailadres.


Privacy

Persoonsgegevens zijn noodzakelijk om een correcte gerechtelijke procedure te voeren. De Rechtspraak gebruikt deze gegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn afgegeven.

Contactgegevens wijzigen

Wijzigt uw mailadres of telefoonnummer, geef dit dan telefonisch door aan de griffies van de Rechtspraak waar u contact mee heeft. Zo kunnen wij veilig met u blijven communiceren.

Vraag en antwoord

Mag ik een reguliere mail sturen aan de Rechtspraak?

Dat mag alleen als u geen vertrouwelijke gegevens in uw mail opneemt. Wilt u toch vertrouwelijke gegevens mailen, neem dan contact op met het gerecht waarnaar u een mail wilt sturen. Zij sturen u een beveiligd bericht waarop u kunt reageren.

Kan ik via Veilig Mailen zaaksgebonden stukken sturen naar de Rechtspraak?

Dat is tijdelijk mogelijk volgens de Tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak. Stukken die u moet ondertekenen, moet u binnen 14 dagen per post nasturen

Het lukt niet om een veilige mail van de Rechtspraak te beantwoorden. Wat moet ik doen?

U kunt contact opnemen met het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp