Fipronil-eieren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Fipronil-eieren

Stand van zaken

In de zomer van 2017 wordt duidelijk dat miljoenen eieren uit Nederland zijn besmet met het bestrijdingsmiddel fipronil. Dit vormt een bedreiging voor de volksgezondheid en besmette eieren worden uit de handel gehaald.

2 bestuurders van een ontsmettingsbedrijf worden ervan verdacht fipronil te hebben gebruikt bij pluimveebedrijven in Nederland en dat zij daarmee de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden biocide.

Procedure

Het Openbaar Ministerie doet op dit moment onderzoek naar deze zaak. De rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel houdt toezicht op dit onderzoek. Het is nog niet bekend of de zaak voor de rechter wordt gebracht.

  1. Onderzoek politie/OM Actieve stap
  2. Regiezitting Te nemen stap
  3. Inhoudelijke behandeling rechtbank Te nemen stap
  4. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

Verdachten fipronil-zaak mogen onderzoek in vrijheid afwachten

De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven mogen het strafrechtelijk onderzoek in vrijheid afwachten. Dat oordeelde de raadkamer van de rechtbank Overijssel.

Wanneer komt een zaak voor de strafrechter?

Het Openbaar Ministerie doet samen met de politie onderzoek naar een misdrijf. Als zij denken genoeg bewijs te hebben tegen een verdachte, dan wordt de zaak aan de rechter voorgelegd. De rechter ondervraagt de verdachte en doet onderzoek. De rechter bepaalt vervolgens of iemand schuldig is en welke straf passend is.


Agenda

Het is nog niet bekend of deze zaak voor de rechter wordt gebracht.

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

11-10-2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven mogen het strafrechtelijk onderzoek in vrijheid afwachten. Dat oordeelde de raadkamer van de rechtbank Overijssel.
27-09-2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven moeten 14 dagen langer in voorlopige hechtenis blijven.
15-08-2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven moeten 14 dagen langer in voorlopige hechtenis blijven, oordeelt de rechter-commissaris.

 

Persvoorlichting rechtbank Overijssel

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Overijssel

In spoedgevallen kunt u ook buiten kantoortijden bellen.


Nieuws over deze zaak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over deze zaak