Laden...

Fipronil-eieren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Fipronil-eieren

Stand van zaken

Fipronil-eieren

In de zomer van 2017 bleken miljoenen eieren uit Nederland besmet te zijn met het bestrijdingsmiddel fipronil. Besmette eieren werden onmiddellijk uit de handel gehaald. 2 bestuurders van een ontsmettingsbedrijf worden ervan verdacht fipronil te hebben gebruikt bij pluimveebedrijven in Nederland en daarmee het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden biocide.

De strafzaak tegen in totaal vijf mensen is in maart 2021 inhoudelijk behandeld door de rechtbank Overijssel.

Op 12 april 2021 worden de uitspraken verwacht.

Procedure

  1. Onderzoek politie/OM Actieve stap
  2. Regiezitting
    rechtbank Te nemen stap
  3. Inhoudelijke behandeling
    rechtbank Te nemen stap
  4. Uitspraak
    rechtbank Te nemen stap

Wanneer komt een zaak voor de strafrechter?

Het Openbaar Ministerie doet dan samen met de politie onderzoek naar een misdrijf. Als zij denken genoeg bewijs te hebben tegen een verdachte, dan wordt de zaak aan de rechter voorgelegd. De rechter ondervraagt de verdachte en doet onderzoek. De rechter bepaalt vervolgens of iemand schuldig is en welke straf passend is.


Agenda

DatumOmschrijving
12 april 2021Uitspraak

Ontwikkelingen

DatumOmschrijvingMeer informatie
10 en 11 maart 2021Inhoudelijke behandeling van de strafzaak.
2 maart 2021Uitspraak in de civiele zaak door het gerechtshof Den Haag. De pluimveehouders krijgen ongelijk in het aansprakelijk stellen van de Staat voor de schade die ze hebben geleden in verband met de fipronil-crisis.Uitspraak: ECLI:NL:GHDHA:2021:281
21 december 2020De strafzaak wordt in maart 2021 inhoudelijk behandeld. Dat heeft de rechtbank Overijssel bepaald tijdens een voorbereidende zitting.
7 december 2020Behandeling door het gerechtshof Den Haag van de civiele zaak tussen enerzijds Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland en een groot aantal pluimveehouders en anderzijds de Staat.
20 mei 2020Chickfriend en Chickclean zijn aansprakelijk voor gebruik fipronil bij bloedluisbestrijding kippen, oordeelt rechtbank Gelderland. Uitspraak: ECLI:NL:RBGEL:2020:2610
10 oktober 2019De pluimveesector maakt bekend in hoger beroep te gaan tegen het vonnis in de civiele zaak.
10 juli 2019De Staat is niet aansprakelijk in een andere rechtszaak (civiel) die de Land en Tuinbouw Organisatie Nederland en 124 individuele pluimveehouders hebben aangespannen over het gebruik van fipronil ter bestrijding van bloedluis in de pluimveesector. De rechtbank Den Haag is van oordeel dat er geen sprake is van falend toezicht of een waarschuwingsplicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook heeft de NVWA geen onrechtmatige uitlatingen gedaan. Uitspraak: ECLI:NL:RBDHA:2019:6810
11 oktober 2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven mogen het strafrechtelijk onderzoek in vrijheid afwachten. Dat oordeelde de raadkamer van de rechtbank Overijssel.
27 september 2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven moeten 14 dagen langer in voorlopige hechtenis blijven.
15 augustus 2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven moeten 14 dagen langer in voorlopige hechtenis blijven, oordeelt de rechter-commissaris.

Persvoorlichting rechtbank Overijssel

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Overijssel

In spoedgevallen kunt u ook buiten kantoortijden bellen.