Laden...

Fipronil-eieren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Fipronil-eieren

Stand van zaken

 
 
 

In de zomer van 2017 bleken miljoenen eieren uit Nederland besmet te zijn met het bestrijdingsmiddel fipronil. Besmette eieren werden onmiddellijk uit de handel gehaald. 2 bestuurders van een ontsmettingsbedrijf worden ervan verdacht fipronil te hebben gebruikt bij pluimveebedrijven in Nederland en daarmee het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden biocide. Het Openbaar Ministerie doet op dit moment onderzoek naar deze strafzaak.

De rechtbank Den Haag deed in juli 2019 uitspraak in een civiele zaak die de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland en individuele pluimveehouders aanspanden tegen de Staat over het gebruik van fipronil ter bestrijding van bloedluis in de pluimveesector. In mei 2020 deed rechtbank Gelderland uitspraak in een andere relevante zaak.

Procedure

Het Openbaar Ministerie doet op dit moment strafrechtelijk onderzoek naar de zaak rond de bestuurders. De rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel houdt toezicht op dit onderzoek. Het is nog niet bekend of de zaak voor de rechter wordt gebracht.

  1. Onderzoek politie/OM Actieve stap
  2. Regiezitting
    rechtbank Te nemen stap
  3. Inhoudelijke behandeling
    rechtbank Te nemen stap
  4. Uitspraak
    rechtbank Te nemen stap

Wanneer komt een zaak voor de strafrechter?

Het Openbaar Ministerie doet samen met de politie onderzoek naar een misdrijf. Als zij denken genoeg bewijs te hebben tegen een verdachte, dan wordt de zaak aan de rechter voorgelegd. De rechter ondervraagt de verdachte en doet onderzoek. De rechter bepaalt vervolgens of iemand schuldig is en welke straf passend is.


Agenda

Het is nog niet bekend of de strafzaak voor de rechter wordt gebracht.

Ontwikkelingen

DatumOmschrijvingMeer informatie
20 mei 2020Chickfriend en Chickclean zijn aansprakelijk voor gebruik fipronil bij bloedluisbestrijding kippen, oordeelt rechtbank Gelderland. Uitspraak: ECLI:NL:RBGEL:2020:2610
10 oktober 2019De pluimveesector maakt bekend in hoger beroep te gaan tegen het vonnis in de civiele zaak.
10 juli 2019De Staat is niet aansprakelijk in een andere rechtszaak (civiel) die de Land en Tuinbouw Organisatie Nederland en 124 individuele pluimveehouders hebben aangespannen over het gebruik van fipronil ter bestrijding van bloedluis in de pluimveesector. De rechtbank Den Haag is van oordeel dat er geen sprake is van falend toezicht of een waarschuwingsplicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook heeft de NVWA geen onrechtmatige uitlatingen gedaan. Uitspraak: ECLI:NL:RBDHA:2019:6810
11 oktober 2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven mogen het strafrechtelijk onderzoek in vrijheid afwachten. Dat oordeelde de raadkamer van de rechtbank Overijssel.
27 september 2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven moeten 14 dagen langer in voorlopige hechtenis blijven.
15 augustus 2017De 2 mannen die verdacht worden van het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven moeten 14 dagen langer in voorlopige hechtenis blijven, oordeelt de rechter-commissaris.

Persvoorlichting rechtbank Overijssel

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Overijssel

In spoedgevallen kunt u ook buiten kantoortijden bellen.