Laden...

De zaak Mitch Henriquez

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > De zaak Mitch Henriquez

Stand van zaken

[Foto: Hollandse Hoogte]

De rechtbank Den Haag heeft in december 2017 uitspraak gedaan in deze strafzaak. De 2 agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor mishandeling die de dood van Henriquez tot gevolg heeft gehad.

Het gerechtshof Den Haag startte in november 2018 met het hoger beroep. Het gerechtshof deed op 19 juni 2019 uitspraak en heeft één van de twee agenten die betrokken was bij de aanhouding van Mitch Henriquez vrijgesproken.

 

Procedure

 1. Regiezitting
  rechtbank Genomen stap
 2. Inhoudelijke behandeling
  rechtbank Genomen stap
 3. Uitspraak
  rechtbank Genomen stap
 4. Hoger beroep
  gerechtshof Genomen stap
 5. Inhoudelijke behandeling
  gerechtshof Te nemen stap
 6. Uitspraak
  gerechtshof Genomen stap

Laatste nieuws

Vrijspraak en veroordeling in zaak Mitch Henriquez 

Het gerechtshof Den Haag heeft een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van Mitch Henriquez vrijgesproken. De rechtbank had deze agent wel veroordeeld. Het hof vindt de door deze agent verrichte handelingen (neerdrukken, slaan en gebruik van pepperspray) op het moment dat deze werden verricht niet buitenproportioneel.


Uitspraak hoger beroep strafzaak Henriquez

Ontwikkelingen

DatumOmschrijvingMeer informatie
19-06-2019Vrijspraak en veroordeling in hoger beroep zaak Mitch Henriquez
13-06-2019Uitspraak hoger beroep strafzaak Henriquez 19 juni
29-03-2019Hoger beroep strafzaak Mitch Henriquez start op 1 april in het Justitieel Complex Schiphol
05-12-2018Het gerechtshof Den Haag geeft beslissingen op de verzoeken die zijn gedaan.
20-11-2018Regiezitting hoger beroep.
08-06-2018De burgerlijke rechter in kort geding mocht zich richten naar de beslissing van de strafrechter om de namen van de agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez niet openbaar te maken. Deze uitspraak moet daarom in stand blijven. Dat adviseert plv. procureur-generaal Langemeijer in zijn conclusie.
21-12-2017De rechtbank Den Haag heeft op 21 december 2017 uitspraak gedaan in deze strafzaak. De rechtbank heeft de 2 agenten die verdacht werden van de dood van Mitch Henriquez veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Zij zijn veroordeeld voor mishandeling die de dood van Henriquez tot gevolg heeft gehad.
23-11-2017Door middel van een aantal korte films geeft de Haagse rechtbank op haar twitteraccount @HaagseRechtbank een toelichting op veel gestelde vragen:
23-11-2017De rechtbank Den Haag heeft vandaag na een inhoudelijke behandeling van 2 weken het onderzoek in de zaak Mitch Henriquez beëindigd.
17-11-2017De rechtbank heeft onder andere de feiten besproken, medische stukken behandeld en medische deskundigen gehoord.
04-07-2017Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep geoordeeld dat de Staat niet verplicht is de namen bekend te maken van de politieagenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez.
27-06-20175 politieagenten die in 2015 in het Haagse Zuiderpark betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez, die hierna overleed, blijven anoniem, beslist de voorzieningenrechter.
20-04-2017De 2 agenten die vervolgd worden door het Openbaar Ministerie (OM) vanwege hun betrokkenheid in 2015 bij de aanhouding van Mitch Henriquez, die hierna overleed, blijven gedurende de strafzaak anoniem. Dat heeft de rechtbank Den Haag opnieuw besloten.
06-04-2017Pro-formazitting in strafzaak
31-03-2017Nabestaanden van Mitch Henriquez eisten in kort geding de namen van 5 agenten. De voorzieningenrechter wijst de vordering van eisers af omdat de rechtbank in de strafprocedures al afwijzend heeft beslist op het gelijkluidende verzoek van eisers.
30-03-2017Het verzoek om 3 agenten strafrechtelijk te vervolgen en 2 agenten uitgebreider, voor meer strafbare feiten, te vervolgen voor de dood van arrestant Henriquez is afgewezen.
27-03-2017De rechtbank heeft moeten besluiten de inhoudelijke behandeling van de zaak Mitch Henriquez nu niet te laten doorgaan. De reden hiervoor is, dat door de raadslieden van de verdachten 2 weken voor de eerste zittingsdag een rapport van een forensisch arts aan de rechtbank is overgelegd.
20-02-2017Eerste regiezitting in strafzaak

Procesdeelnemers

 
 

Gerechtshof

De volgende raadsheren behandelden deze zaak:

 • mr. W.P.C.M. Bruinsma (voorzitter)
 • mr. L.F. Gerretsen-Visser
 • mr. W.J. van Boven

Openbaar Ministerie

De volgende advocaten-generaal behandelden deze zaak:

 • mr. R.A.E. van Noort
 • mr. J.A.W. van ’t Westeinde

Verdediging

Mr. C.L.A. de Sitter en mr. Th. J. Kelder verdedigden de 2 verdachten.

Nabestaanden

mr. R.A. Korver, mr. M.M.P.M. Lousberg, mr. C.M. Bijl en mr. E.G.S. Roethof vertegenwoordigden de nabestaanden in deze zaak.

Nieuws over deze zaak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over deze zaak