Laden...

Griffier

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

De griffier verleent juridische ondersteuning bij een rechtbank, gerechtshof of de Hoge Raad.

Griffier

Taken van de griffier

De griffier maakt aantekeningen van alles wat er tijdens een zitting wordt gezegd en gedaan, en maakt daarvan eventueel een proces verbaal. Ook ondersteunt de griffier de rechter(s) bij het voorbereiden van de zaak en het opstellen van het vonnis of arrest.

In strafzaken ondersteunt de griffier van de rechter-commissaris onder meer met het opmaken van een proces-verbaal van doorzoekingen, verklaringen van verdachten bij hun voorgeleiding en verhoren van getuigen.

De griffier in de rechtszaal

De griffier draagt net als de rechters een toga en wordt net als de rechters aangesproken met ‘edelachtbare’ (bij de rechtbank), ‘edelgrootachtbare’ (bij het hof) of ‘edelhoogachtbare’ (bij de Hoge Raad). In de rechtszaal zit de griffier rechts van de rechter(s), vanuit de zaal bezien.

Video over de griffier

Bekijk de video over het werk van de griffier bij de rechtbank.

Wie kan griffier worden?

De vereiste opleiding voor de functie van griffier is een hbo- of wo-opleiding Nederlands Recht. Direct na afronding is het mogelijk te solliciteren naar de functie van griffier. Het volgen van een aantal functiegerichte opleidingen binnen de Rechtspraak is ook een vereiste. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het doen van onderzoek, schrijven van vonnissen en de gang van zaken tijdens een (straf)proces.

Buitengriffier of zittingsgriffier

In het derde jaar van de bachelorfase of de masterfase Nederlands Recht is het mogelijk om op oproepbasis buitengriffier te zijn bij een rechtbank of gerechtshof. In een eerdere fase in de opleiding Nederlands Recht is het mogelijk om buitengriffier te worden bij het kabinet van de rechter-commissaris of bij de kantonrechter. Voor academische studenten Nederlands Recht is de functie van zittingsgriffier bij de Centrale Raad van Beroep mogelijk.