Laden...

De rechtzetters

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechter > Rechtzetters

Veel mensen zijn nog nooit naar de rechter geweest. Terwijl er over zoveel onderwerpen een rechtszaak kan zijn. Daarvoor bestaan vele wetten en regels. En de rechter oordeelt. Naar de rechter gaan is ingewikkeld en eng, dat is daarom een heel begrijpelijke gedachte. 

Is het waar of niet waar? We stelden de rechters Wendy Vierveijzer en Paul Rouwen er een paar vragen over. Zij leggen uit hoe het echt zit. We noemen ze daarom de rechtzetters.

Rechters gebruiken vaak moeilijke taal: waar of niet waar?

Rechter Paul Rouwen

Proceskosten, beschikking, seponeren, verstek, beslag. Het juridische vakgebied zit vol met termen. Dus rechters gebruiken ook die moeilijke woorden. Dat kan niet anders.

 

Bij een rechtszaak heb je altijd een advocaat nodig: waar of niet waar?

Rechter Wendy Vierveijzer

Veel mensen hebben nog nooit een rechtszaak meegemaakt. En wie is er goed op de hoogte van wetten en regels? Het recht is zó ingewikkeld. Dus je zou zeggen: je hebt dan altijd een advocaat nodig. Is dat echt zo?

 

Als de rechter een slecht humeur heeft, is die strenger: waar of niet waar?

Rechter Paul Rouwen

Een rechter moet onafhankelijk en onpartijdig oordelen. Maar de rechter is ook een mens van vlees en bloed met emoties en gevoelens. Speelt dat mee? Is een rechter strenger als hij met zijn verkeerde been uit bed is gestapt of net voor de zitting een naar privé-bericht heeft gehad?

 

Een kind kan een omgangsregeling aanvragen: waar of niet waar?

Rechter Wendy Vierveijzer

Een kind dat naar de rechter stapt om zijn vader of moeder te kunnen blijven zien? Kan dat? Een kind is daar toch te jong voor? 

 Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.