Laden...

Als de rechter een slecht humeur heeft, is die strenger: waar of niet waar?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > Rechtzetters > Als de rechter een slecht humeur heeft, is die strenger: waar of niet waar?

Als een rechter een slecht humeur heeft, is die strenger. Een begrijpelijke gedachte, maar klopt het? Rechter Paul Rouwen vertelt het. 

Waar of niet waar?

Rechter Paul Rouwen


Paul Rouwen is kantonrechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Hij richt zich op mensen met grote schulden. Met de gemeente Tilburg heeft hij een aanpak bedacht om het leven van deze mensen weer op orde te krijgen.  

 

Waar kijkt een rechter naar?

Iedereen is voor de wet gelijk. 

Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter onder meer naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden van partijen en verklaringen van deskundigen en getuigen.

Eigenschappen van een rechter

Een rechter heeft eigenschappen die onmisbaar zijn om te kunnen oordelen in rechtszaken. De rechter is bijvoorbeeld onafhankelijk, onpartijdig en integer.

 

De rechter als mens

Wat doet rechter zijn met je? Wat doe je met emoties binnen en buiten de rechtszaal? Mag je lachen om grapjes van een verdachteFrank Wieland vertelt erover in deze podcast (ssr.nl).

Hij was rechter in de zaak Holleeder en sprak daarin levenslang uit, zijn laatste vonnis voor hij met pensioen ging.

Verhalen uit de rechtszaal

Meestal spreken de partijen beschaafd met de rechter. Een enkele keer lopen emoties zo hoop op, dat er een grens overgegaan wordt. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de behandeling van een strafzaak in een rechtszaal in Zutphen.

 

Kan iedereen die rechten heeft gestudeerd rechter worden?

Nee. Rechters hebben niet alleen een jarenlange weg van werk en studie afgelegd. 

Ze hebben ook onberispelijk gedrag getoond en een strenge selectie doorlopen om rechter te worden.

Balans tussen ratio en emotie

Rechter Jos van Oijen vertelt in een podcast onder meer over het belang van empathie en de balans tussen ratio en emotie in de rechtszaal (ssr.nl).

 

Waarom een toga?

Rechters dragen tijdens de zitting in de rechtbank een zwart gewaad, toga genoemd, en een witte bef.

De toga heeft een symbolische betekenis: rechters zitten er niet als privépersoon met privémeningen. Ze zijn in functie. 

De rechter is onpartijdig.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact