Laden...

Beroepsprocedure asielaanvraag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Asielaanvraag afgewezen > Beroepsprocedure asielaanvraag

Heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uw asielaanvraag of verlenging van uw verblijfsvergunning afgewezen? U kunt naar de bestuursrechter om beroep in te stellen.

Bij deze bestuursrechtprocedure is een advocaat niet verplicht, wel aanbevolen.

Beroepsprocedure asielaanvraag

Welke procedure start u?

De beroepsprocedure bij de rechter hangt samen met de procedure die u tijdens de asielaanvraag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft doorlopen.

Er zijn 2 opties:

De IND heeft de asielaanvraag binnen 8 dagen afgerond

U heeft de Algemene Asielprocedure (AA) gevolgd. U kunt de algemene beroepsprocedure starten.

De IND heeft de verlengde procedure ingezet

De IND heeft besloten over te gaan op de Verlengde Asielprocedure. Bijvoorbeeld omdat er meer onderzoek nodig is. Heeft u deze Verlengde Asielprocedure (VA) gevolgd, dan kunt u de verlengde beroepsprocedure starten.

 

Let op: uitzetting voorkomen

Is uw asielaanvraag in de Algemene Asielprocedure afgewezen? U bent niet (langer) legaal in Nederland en riskeert uitzetting, ook als u een procedure bij de rechter bent gestart. Om uitzetting te voorkomen, kunt u de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Dat is een aparte procedure.

Kosten

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.

Doorlooptijd

De beroepsprocedure van een Algemene Asielaanvraag duurt tussen de 3 en 6 weken. De beroepsprocedure van een Verlengde Asielaanvraag duurt minimaal 2 maanden tot langer dan 6 maanden.


Vraag en antwoord

Kan ik de procedure in Nederland afwachten?

Alleen als uw zaak loopt in de Verlengde Asielprocedure. Loopt uw beroep in de Algemene Asielprocedure, dan heeft u een voorlopige voorziening nodig.

Hoeveel kost een beroepsprocedure voor een asielaanvraag?

In een asielprocedure kost het geen geld om bij de rechter in beroep te gaan. Vraagt u een voorlopige voorziening aan om uitzetting te voorkomen? In asielzaken kost dat ook geen geld.

Wanneer weet ik of ik in Nederland mag blijven?

Een asielprocedure duurt enkele weken tot een aantal jaren, als u doorprocedeert tot de Europese rechter.

 

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? U kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen. Niet voor iedere zaak is een advocaat verplicht.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.