Laden...

Procedures letselschade

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Letselschade > Procedures letselschade

Heeft u lichamelijke of geestelijke schade gekregen? En vindt u dat een persoon of organisatie dit heeft veroorzaakt? Dan kunt u deze aansprakelijk stellen en vragen om een schadevergoeding. Lukt het niet om hierover samen afspraken te maken? Dan kunt u een civiele rechtszaak beginnen.

Procedures letselschade

Ontkent een persoon of organisatie (of zijn verzekeringsmaatschappij) verantwoordelijk (aansprakelijk) te zijn voor uw letselschade? Of wordt u het niet eens over welke schade de persoon of organisatie precies heeft veroorzaakt? Of over de hoogte van de schadevergoeding? U kunt een procedure starten bij de rechter.

Heeft u uw letsel tijdens uw werk opgelopen, dan kan uw werkgever aansprakelijk zijn voor de schade. Als u er met uw werkgever niet uitkomt, kunt u een arbeidsrechtelijke procedure volgen bij de kantonrechter.

 

 

Schadevergoeding € 25.000 of minder

Gaat het om een schadebedrag van € 25.000 of minder? Dan gaat u naar de kantonrechter. U kunt een advocaat of gemachtigde inschakelen, maar dit is niet verplicht. 

 

Deelgeschilprocedure

Worden u en de andere partij het op een punt niet eens bij de onderhandelingen? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid of over de berekening van de schade? Dan kunt u de rechter vragen om hierover te beslissen. Zodat u daarna verder kunt met de onderhandelingen.

Spoedprocedure

Komt u tijdens het onderhandelen over de letselschade in de (financiële) problemen? In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de kantonrechter om een snelle, voorlopige beslissing. De rechter schat dan in of de andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade. Zo ja, dan kan de rechter bijvoorbeeld besluiten dat de andere partij u alvast een deel (een voorschot) van de schadevergoeding moet betalen.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de kantonrechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de hoogte van de eventuele schadevergoeding. 

 

 

Schadevergoeding meer dan € 25.000

Gaat het om een schadebedrag van meer dan € 25.000? Dan start u een procedure bij de civiele rechter. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen. 

 

Deelgeschilprocedure

Worden u en de andere partij het op een punt niet eens bij de onderhandelingen? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid of over de berekening van de schade? Dan kunt u de rechter vragen om hierover te beslissen. Zodat u daarna verder kunt met de onderhandelingen.

Spoedprocedure

Komt u tijdens het onderhandelen over de letselschade in de (financiële) problemen? In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de rechter om een snelle, voorlopige beslissing. De rechter schat dan in of de andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade. Zo ja, dan kan de rechter bijvoorbeeld besluiten dat de andere partij u alvast een deel (een voorschot) van de schadevergoeding moet betalen.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de rechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de hoogte van de eventuele schadevergoeding.

 

 

Kosten 

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.

Doorlooptijd 

In een deelgeschilprocedure streeft de rechter naar een snelle afhandeling binnen 3 maanden. Een uitgebreide procedure (bodemprocedure) duurt minimaal 3 maanden. Een spoedprocedure (kort geding) duurt minimaal 4 weken.

 Juridisch advies

Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.