Laden...

Procedures letselschade

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Letselschade > Procedures letselschade

Heeft u letselschade opgelopen? Als de veroorzaker van de schade aansprakelijkheid erkent, kunt u hem vragen uw schade te vergoeden. Komt u er samen niet uit, dan kunt u naar de rechter.

U kunt een deelgeschilprocedure, een spoedprocedure of een uitgebreide procedure starten. Afhankelijk van de hoogte van het schadebedrag gaat u naar de kantonrechter of de civiele rechter. De procedures vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht).

Procedures letselschade

Heeft u letselschade opgelopen en ontkent de veroorzaker of zijn verzekeringsmaatschappij dat hij hiervoor aansprakelijk is? Of wordt u het niet eens over welke schade het gevolg is van het incident of over de hoogte van de vergoeding? U kunt een procedure starten bij de rechter.

Schadevergoeding € 25.000 of minder

Gaat het om een schadebedrag van € 25.000 of minder? Dan gaat u naar de kantonrechter. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

 

Deelgeschilprocedure

Blijven de onderhandelingen vastlopen op een punt waarover u het niet eens wordt? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid of over de berekening van de schade? Dan kunt u hierover een concrete vraag aan de kantonrechter voorleggen.

Spoedprocedure

In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de kantonrechter om een snelle, voorlopige beslissing. Hij maakt een inschatting over de aansprakelijkheid. Vindt hij aansprakelijkheid aannemelijk, dan kan hij besluiten u een voorschot op de schadevergoeding te geven.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de kantonrechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de omvang van de schade.

 

Schadevergoeding meer dan € 25.000

Gaat het om een schadebedrag van meer dan € 25.000? Dan start u een procedure bij de civiele rechter. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.

 

Deelgeschilprocedure

Blijven de onderhandelingen vastlopen op een punt waarover u het niet eens wordt? Bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid of over de berekening van de schade? Dan kunt u hierover een concrete vraag aan de rechter voorleggen.

Spoedprocedure

In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de rechter om een snelle, voorlopige beslissing. Hij maakt een inschatting over de aansprakelijkheid. Vindt hij aansprakelijkheid aannemelijk, dan kan hij besluiten u een voorschot op de schadevergoeding te geven.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure (bodemprocedure) vraagt u de rechter om een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en over de omvang van de schade.

Vraag en antwoord

De onderhandeling over mijn letselschade loopt vast. Wat nu?

U kunt de rechter om een oordeel vragen over een geschilpunt (deelgeschilprocedure) waarna u verder kunt praten.

Wat kost een procedure over een deelgeschil bij de rechter?

U betaalt griffierechten en eventueel advocaatkosten, maar de rechter kan bepalen dat u deze volledig vergoed krijgt.

Hoe lang duurt een deelgeschilprocedure?

De rechter streeft naar een snelle afhandeling binnen 3 maanden.

Relevante onderwerpen:

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.