Laden...

Ontbinding geregistreerd partnerschap kosten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ontbinding geregistreerd partnerschap > Ontbinding geregistreerd partnerschap kosten

Uw geregistreerd partnerschap beëindigen? Ga naar de rechter als u kinderen jonger dan 18 jaar heeft. Ook gaat u naar de rechter als u het niet eens bent over de beëindiging of over de regelingen die bij de beëindiging horen. In andere gevallen regelt u de ontbinding met een advocaat of notaris. 

Deze procedure valt onder het civiel recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.

Ontbinding geregistreerd partnerschap kosten

U betaalt kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Op deze pagina vindt u meer informatie over de kosten, zodat u weet waar u rekening mee moet houden als u een verzoekschriftprocedure start. 

Gaat u naar een notaris of advocaat voor de ontbinding? Dan betaalt u alleen daarvoor.


Tabel met overzicht griffierechten

De tarieven voor deze procedure vindt u in de tabel griffierechten civiel.

 

Griffierecht betalen

Het griffierecht moet binnen 4 weken betaald zijn. Bij verzoekschriften geldt deze termijn vanaf de datum dat u het verzoekschrift heeft ingediend.

Als u het griffierecht niet op tijd betaalt, kan de rechtbank of het gerechtshof beslissen de zaak inhoudelijk niet in behandeling te nemen. U moet dan nog wel het griffierecht betalen.

De datum waarop het griffierecht bij de rechtbank binnen moet zijn, staat samen met de IBAN van de rechtbank vermeld op de griffienota.

 

 

 

Let op, de hoogte van het griffierecht hangt van een aantal factoren af:

  • de hoogte van het bedrag waar het om gaat (de vordering)
  • het rechtsgebied waar de zaak onder valt
  • of u particulier of organisatie bent

 

Bijzondere bijstand griffiekosten

Als u een laag inkomen heeft, kunt u bij uw gemeente bijzondere bijstand aanvragen voor de griffiekosten. Uw gemeente bepaalt of u de bijzondere bijstand ontvangt. Voor meer informatie neemt u contact op met uw gemeente.

Tegemoetkoming in advocaatkosten

Kunt u de kosten van een advocaat en/of mediator niet of slechts gedeeltelijk betalen? Mogelijk komt u in aanmerking voor een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand (of ‘toevoeging’). Hoeveel subsidie u ontvangt, hangt af van uw inkomen en eigen vermogen.

 

Extra kosten naast griffierecht

Aan een procedure zijn mogelijk meer kosten verbonden, bijvoorbeeld voor een advocaat.

 


Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen een gemeenschappelijk en een eenzijdig verzoek tot ontbinding geregistreerd partnerschap?

Bij een procedure Ontbinding geregistreerd partnerschap op gemeenschappelijk verzoek dienen u en uw (ex-)partner 1 verzoekschrift in. U bent het over alle afspraken eens. Een eenzijdig verzoek tot ontbinding geregistreerd partnerschap is een verzoek van 1 van beide partners aan de rechtbank om het geregistreerd partnerschap te beëindigen.

Wanneer heb ik een geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen? 

Bent u na 1 januari 2018 als partners geregistreerd? Dan heeft u een geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen. Behalve als u partnerschapsvoorwaarden opstelt. Partnerschapsvoorwaarden zijn hetzelfde als huwelijkse voorwaarden. Meer informatie over beperkte gemeenschap van goederen op de pagina echtscheiding.

Hebben mijn partner en ik allebei een advocaat nodig? 

Heeft of denkt u geen conflict te krijgen over de beëindiging en alle afspraken en regelingen die daaruit voortkomen? Dan kunt u samen 1 advocaat nemen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact