Laden...

Beëindiging Wsnp

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Komt u er met de hulp van uw schuldhulpverlener niet uit met uw schuldeisers? En komt er geen minnelijke schuldenregeling tot stand? Dan kunt u de rechter vragen om toelating tot de wettelijke schuldsanering. Hiervoor moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. De procedure valt onder het civiel recht. Een advocaat is niet verplicht.

Beëindiging Wsnp

Aan het einde van de periode van de Wsnp besluit de rechter of u als schuldenaar een schone lei krijgt. Bij een schone lei zijn de resterende schulden die onder de werking van de Wsnp vallen, niet meer afdwingbaar.

De procedure bestaat uit de volgende stappen: 

>Alles uitklappen
 • Enkele maanden voor het eind van de opgelegde periode dient uw Wsnp-bewindvoerder een eindverslag in bij de rechter. Hierin adviseert hij de rechter om wel of niet een schone lei te geven. Als er tijdens de Wsnp bepaalde problemen zijn ontstaan, schrijft hij hierover in het eindverslag.
 • U ontvangt een oproep voor een mondelinge behandeling op de eindzitting. Het is niet verplicht om te komen, maar het wordt wel aangeraden. Als u niet verschijnt, kan dit er toe leiden dat de rechter in uw nadeel beslist. U bent niet verplicht een advocaat in te schakelen.
 • De rechter kan 3 beslissingen nemen:

  • u krijgt een schone lei - Oordeelt de rechter dat u aan alle verplichtingen heeft voldaan, dan krijgt u een schone lei. Blijven er schulden over die onder de werking van de Wsnp vallen? Dan zijn deze na het verkrijgen van de schone lei niet meer afdwingbaar. 
  • u krijgt geen schone lei – De rechter kan besluiten u geen schone lei te geven als u niet aan alle verplichtingen heeft voldaan. De schuldeisers kunnen dan resterende schulden die onder de werking van de Wsnp vielen weer bij u afdwingen. 
  • de periode van de Wsnp verlengen - De rechter kan besluiten de periode van de Wsnp met maximaal 24 maanden te verlengen.

  Wat is een schone lei?

  De schone lei is geen apart document. Dat u een schone lei heeft gekregen blijkt uit het vonnis waarin staat dat u heeft voldaan aan de verplichtingen en regels die gelden in de Wsnp. Na dit vonnis zijn schulden die onder de werking van de Wsnp vallen voor de schuldeisers niet meer afdwingbaar.

 • Hoger beroep

  U kunt in hoger beroep tegen verlenging van de Wsnp-regeling of de beslissing om u geen schone lei te geven. Dan legt u uw zaak voor een nieuwe behandeling voor aan het gerechtshof. Dit moet u binnen 8 dagen na de uitspraak doen. Een advocaat moet het hoger beroep instellen met een beroepschrift.

  Cassatie

  Bent u het daarna niet eens met de uitspraak van het gerechtshof, dan kunt u binnen 8 dagen in cassatie. Een cassatieberoep is een verzoek aan de Hoge Raad der Nederlanden om een eerdere uitspraak van een gerechtshof te vernietigen. Ook hiervoor heeft u een advocaat nodig.

 

Registratie en publicatie beëindiging Wsnp

De griffie van de rechtbank:

 

Kosten procedure schuldsanering

Voor de procedures rondom de Wsnp betaalt u geen griffierechten. Mogelijk heeft u wel andere kosten, zoals een advocaat als u deze inschakelt.

Doorlooptijd procedure schuldsanering

Het verzoek wordt meestal binnen 2 tot 3 maanden behandeld. Tijdens de zitting vertelt de rechter u wanneer u het vonnis krijgt toegestuurd. Doorgaans is dat binnen één of twee weken.

 Juridisch advies

Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.